Joe Cannonball Lewis – Train Whistle Nightmare

De trein. Een handig en revolutionair vervoermiddel. Ook was het een symbool voor vrijheid – de weg naar het onbekende en tot de verbeelding sprekende avontuur voor zowel de zwarte als blanke arbeidersklasse. Dit verklaart het enorme aantal nummers over dit onderwerp in vrijwel alle muziekgenres. Het grootste deel bestaat overduidelijk uit countrynummers. Het nummer van vandaag komt van een artiest die het gedweep met de spoorlijnen helemaal zat is. In ‘Train Whistle Nightmare’ brengt Joe ‘Cannonball’ Lewis zijn frustratie onder woorden.

I love hillbilly music, those good old country songs
But now on ev’ry jukebox my favorites all are gone’
Ev’ry record tells about some famous railroad train
I’ve heard them lonesome whistles till they’re drivin’ me insane

Joe+Cannonball+Lewis

circa 1950

Lewis laat de wereld luid en duidelijk weten dat ‘zijn’ jukebox is overgenomen door nummers die niet meer de oude, vertrouwde ‘tear in my beer‘-thema’s behandelen zoals onbereikbare vrouwen, gebroken relaties, het harde gezinsleven, de dood of moord. In het nummer schrikt hij er niet van terug specifieke spoorlijnen en daarmee ook specifieke artiesten aan te spreken. De hillbilly-variant van een diss-track.

 

The Pan American Flyer, Express and Sante Fe
Fireball Mail and Hummin’bird a-screamin’ night and day
In dreams I hear that Cannonball a-callin’ for clear track
And then I hear the freight train whistle answer him right back

Net als in de rapwereld zijn het vaak de hoge bomen die veel wind vangen. Het is dan ook niet vreemd dat de onbekende Lewis in dit nummer dé countrysterren van begin jaren 50, Hank Williams en Roy Acuff met hun railroad songs, de les leest.

Een ander mooi voorbeeld van een diss-track uit dezelfde tijd is de eerste, grote hit die Kitty Wells had in 1952. Eerder dat jaar scoorde Hank Thompson een enorme hit met ‘Wild Side Of Life’. Hierin neemt hij het zijn vrouw kwalijk dat zij hem heeft verlaten voor een ander zonder dat hij zijn eigen gedrag onder de loep neemt. Kitty kwam daarop met een gepast antwoord.

Kitty Wells – It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels

Kitty laat Hank Thompson en alle andere mannen weten dat vrouwen vaak de schuld krijgen van een slecht huwelijk, terwijl juist het (overspelige) gedrag van de mannen zelf ervoor zorgt dat vrouwen in de armen van andere mannen terecht komen. Saillant detail is dat het nummer geschreven is door een man, J.D. Miller.

Terug naar Joe ‘Cannonball’ Lewis. Gaf hij eigenlijk zelf het goede voorbeeld met mooie liedjes over onbereikbare vrouwen die hem veel verdriet bezorgen? Jazeker! Luister hier maar naar:

Only In Dreams Joe Cannonball Lewis

Tags: , , , , , , , , ,

-->