nummer van 01/03/2014 door

‘White Lightning’ van The Big Bopper

Hellooo Baby!

WHITE LIGHTNING The Big Bopper 1959 (Originalversion of the famous George Jones song !) Rockabilly

Al die jaren was ik er heilig van overtuigd dat George Jones zelf zijn eerste nummer 1-hit geschreven had. Toen ik onlangs een compilatie van de Possum’s grootste hits bekeek, zag ik echter dat de credits van ‘White Lightning’ op naam staan van J.P. Richardson. Jiles Perry Richardson was zeker geen onbekende maar dat The Big Bopper (“oh, hij!”) verantwoordelijk was voor deze kraker zal bij vele anderen ook niet bekend zijn.

220px-The_Big_Bopper

J.P. Richardson aka The Big Bopper

J.P. Richardson is altijd al een beetje de vergeten man wanneer het over The Day The Music Died gaat. Over de andere twee slachtoffers zijn films, musicals en documentaires gemaakt, maar niet over The Big Bopper, die samen met Buddy Holly en Richie Valens in een bizar vliegtuigongeluk op 3 februari 1959 om het leven kwam. En J.P. zou eigenlijk niet eens in dat vliegtuig hebben horen te zitten. Waylon Jennings, die als bassist inviel omdat The Crickets geen zin hadden in een toer in het koude Midden Westen van Amerika, zou met Buddy en Richie naar het volgende optreden vliegen om daar de was te doen. Maar omdat J.P. ziek was, werd die derde plek in het vliegtuig vergeven met een kop of munt spel dat Waylon ‘helaas’ verloor. Drie carrières kwamen die tragische nacht ten einde in Clear Lake, Iowa.

Het verhaal stopt hier niet voor The Big Bopper, maar krijgt zelfs nog een ietwat luguber staartje. Er zijn twee bijzonderheden die de gemoederen bezig blijven houden van zijn familie en fans. Hij wordt als enige buiten het neergestorte vliegtuig gevonden. En een boer vindt twee maanden na het ongeluk een gebruikt pistool in het weiland waar het vliegtuig is neergekomen. Al snel zijn er de geruchten dat hij het vliegtuig na het ongeluk heeft kunnen verlaten en later is neergeschoten.

Big Bopper Casket

The Big Bopper Jr. bij de open kist van zijn vader.

48 jaar na het ongeluk laat de zoon van The Big Bopper de kist van zijn vader openen om achter de waarheid te komen. Uit een röntgenanalyse van het opvallend goed geconserveerde stoffelijk overschot van de zanger, blijkt dat hij 200 botbreuken heeft opgelopen waaronder een schedelbreuk. Het wordt onmogelijk geacht dat hij nog zou hebben geleefd na de crash.

De man die als dj ooit ruim vijf dagen onafgebroken plaatjes draaide, liet ons gelukkig nog een nummer 1-hit na die wél altijd aan hem zal doen denken.

Big Bopper – Chantilly Lace

Tags: , , , , , , , , ,

-->