nummer van 28/02/2014 door

‘Hi-Five’ van Angel Olsen

Het delen waard

Angel Olsen – Hi-Five (Official Video)

Ik weet nog wat ik dacht toen ik de vorige keer over Angel Olsen schreef. Het zat zo. Naast het prachtige (laatste) nummer van haar tweede plaat Half Way Home (2012), ‘Tiniest Seed’, verwees ik naar een interview met Olsen door Pitchfork, waarin ze voorzichtig klaagt over de verwachtingen die na het uitbrengen van een plaat opspelen. Verwachtingen van journalisten en fans welteverstaan, verpakt in vragen als “Wat is je volgende stap, Angel Olsen?” en “Heb je al plannen voor een volgend album, Angel Olsen?”, waarmee impliciet de zojuist afgeleverde creatie, hoe vers ook, alweer oud nieuws werd.

Ik dacht: je hebt gelijk Angel. Je hebt gelijk als je zegt dat het bijna oneerlijk is. Dat je het album waar je nú mee bezig bent nog in je draagt, als een baby die aandacht en verzorging opeist. Ik snap dat je baalt dat mensen daar niet wat langer bij stilstaan, alleen al omdat je er weken of maanden voor hebt zitten zwoegen. Al die emoties die je eruit moest persen. Dat je verder en dieper bent gegaan dan op je laatste album, voor je gevoel niet meer dan drie coupletten en een refrein had om je liefdesleven samen te vatten. Geëxperimenteerd hebt met geluiden en effecten. En dat iedereen dan toch vooral geïnteresseerd is in de liedjes die je nog gáát schrijven.

Aan de andere kant; het hoort erbij, als je over muziek schrijft. Als je met artiesten praat die dingen máken, die de grenzen van hun kunnen blijven opstuwen. What’s next? Overigens krijgen niet alleen artiesten zulke vragen toegespeeld. Probeer de kroeg met een stel vrienden maar eens te overleven zonder dat die ene gewichtige vraag, over een van de dingen die je in je leven besloot te ondernemen, wordt gesteld: “Dus… wat is nu je plan?” Ik stel me zo voor dat Angel Olsen zelfs haar eigen vrienden in het ongewisse laat over haar toekomstige projecten – zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Deels uit zelfbescherming, om de verwachtingen laag te houden en geen figuur te slaan als het anders uitpakte dan je luidkeels had verkondigd aan de bestgelezen muzieksite op internet.

Maar in Angel Olsens geval gaat het eigenlijk om iets waar we allemaal last van lijken te hebben: onvermogen om met iets bezig te zijn of van iets te genieten dat op dit moment speelt. In een recent interview met 3voor12 naar aanleiding van haar nieuwe plaat, wordt de ergernis over die vermaledijde blik op de toekomst echter verruild voor een nieuwe: onze verslaving als het gaat om delen. We leggen alles vast, ook zij doet dat, maar daarnaast zoekt ze ook bewust de leegte en ruimte op om na te kunnen denken. Ze vraagt zich af waarom je altijd mensen moet overtuigen dat je iets waardevol vindt. “Leg het gewoon vast in je hoofd!” Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben. Sterker nog, dit blog zou dan geen bestaansrecht hebben. Nee, Angel Olsen. Ik wil je heus wel vastleggen in mijn hoofd, maar je bent zo het delen waard.

Tags: , , , , ,

-->