nummer van 26/02/2014 door

‘Electric feel’ van MGMT

MGMT versus UMP; de jeugd wint

MGMT – Electric Feel

Toen Oracular Spectacular in 2007 uitkwam, leek er een nieuwe soundtrack voor de jeugd geschreven te zijn. The youth, zoals Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser van MGMT naar hun luisteraars verwezen, werd direct aangesproken en er werd aan die youth gevraagd eens goed te kijken naar het snelle leven waar ze op af stevenden; de oppervlakkigheid van het moderne rocksterrenbestaan, was dat wel iets om na te streven? VanWyngarden en Goldwasser zongen juist dat ze hun moeder misten. Nonchalant paradeerden ze rond met hun artsy imago, rondzwevend in videoclips met overdreven gedateerde computeranimaties, terwijl ze kritische teksten zongen over de tijd waar we in leven. Een zin als “We’re fated to pretend” vatte hun boodschap samen. De intensiteit van de nummers (in het bijzonder ‘Kids’ en ‘Time To Pretend’), de pakkende melodieën, kitscherige synths, wijze teksten en basslijnen die de nummers dansbaar maakten in hippe clubs, gaven iedereen die bij de youth hoorde (of wilde horen) een nieuw hymne. Oracular Spectacular kreeg bijna een politieke lading, ware het niet dat MGMT zich daar sterk van afzijdig wilde houden. De ironie wil dat de groep twee jaar later in een vreemd politiek spelletje verwikkeld raakte, zonder daar ook maar iets voor gedaan te hebben. Niets buiten het schrijven van goede liedjes.

Om energie te blazen in bijeenkomsten van de UMP (de Franse politieke partij, destijds geleid door Nicolas Sarkozy), besloot het communicatieteam van de partij in 2008 een vrolijk nummer te gebruiken om het publiek te animeren. De keuze viel op ‘Kids’ van MGMT. Er was echter een probleem; het team had er niet aan gedacht de makers van het nummer hierover in te lichten en de rechten van het nummer aan te vragen. De publieke vergissing was pijnlijk, des te meer omdat de UMP vlak voor het voorval de omstreden Hadopi-wet in Frankrijk door had laten voeren, die zware geldstraffen beloofde aan iedereen die illegaal muziek van internet haalde. Waarschijnlijk is de boete van het hoofd communicatie kwijtgescholden, maar de blunder die hij maakte was minder makkelijk weg te vagen.

MGMT publiceerde een officiële verklaring op zijn site:

About two months ago it was brought to our attention (through the MGMT message board) that the UMP French political party was using our song “Kids” at rallies and posting videos of these rallies on their official website. Normally MGMT steers clear of mixing music and politics, but the fact that the UMP used our song without permission while simultaneously pushing anti-piracy legislation seemed a little wack. We believe that access to music benefits both the musicians and the fans, and has undoubtedly helped spread our music around the globe, while also expanding our personal musical collections. We didn’t want to be “typical Americans” and sue, despite the amazing monetary benefit and chinchilla coats and Navigators it would bring. Instead we’re using the settlement fee the UMP presented and donating it to artists rights organizations. Thank you France for the wonderful food. C’est bon. -MGMT

Nadat MGMT een symbolisch bedrag van 1 euro van de UMP afwees, kwamen de twee partijen tot een schikking van 30.000 euro, plus 2.500 euro ter vergoeding van de kosten die MGMT bij zijn advocaat had gemaakt. De band doneerde het geld aan een organisatie die vecht voor auteursrechten en ging door met zijn leven. The youth is starting to change.

Of Moons, Birds & Monsters – MGMT – Album

Tags: , , , ,

-->