nummer van 25/02/2014 door

‘Far From Any Road’ van The Handsome Family

Een beetje schoonheid in de duisternis

True Detective – Intro / Opening Song – Theme (The Handsome Family – Far From Any Road) + LYRICS

De nieuwe televisieserie True Detective is wat de Amerikanen een slow burner noemen: aanvankelijk lijkt het nog niet zoveel bijzonders, maar hoe dieper je erin raakt hoe heftiger en intenser het eigenlijk wordt. Hoewel het misschien even duurt voordat het verhaal je écht grijpt, was er één ding dat vanaf de eerste aflevering al duidelijk maakte dat HBO weer een nieuwe topserie aan het publiek presenteerde, namelijk de muziek. En eigenlijk kon je dat al wel weten toen bekend werd gemaakt wie zich met dit aspect van de show zou bemoeien, namelijk niemand minder dan T Bone Burnett.

Over Burnett heb ik het een tijdje geleden al gehad, dus als je meer wilt weten over wat hem als muzieksamensteller zo goed maakt kun je mijn stuk over de muziek van Inside Llewyn Davis lezen of luister je naar deze playlist met de muziek van True Detective. Vandaag mag juist de band in de schijnwerpers staan die hij uitkoos om elke aflevering te openen: The Handsome Family.

Koningin van de Nacht

Alles wat True Detective zo karakteristiek maakt hoor je ook terug in ‘Far From Any Road’. Allereerst natuurlijk dat southern sfeertje, dat onmisbaar is voor het decor van de serie in Louisiana. Maar ook de cactus die bezongen wordt past perfect bij de duistere detectiveserie. De Selenicereus Grandiflorus − in het Nederlands ook wel ‘Koningin van de Nacht’ genoemd − bloeit slechts één nacht van zijn leven maar toont dan ook gelijk de mooiste bloem die je ooit zult zien. Iets unieks waar velen naar zoeken, maar wat uiteindelijk door slechts weinig mensenogen wordt gezien. Hetzelfde geldt voor de waarheid die de detectives Rustin “Rust” Cohle (gespeeld door Matthew McConaughey) en Martin “Marty” Hart (een rol van Woody Harrelson) zoeken.

The Handsome Family

Je zou haast denken dat het nummer speciaal voor de serie is geschreven, maar dat is niet zo. ‘Far From Any Road’ kwam al meer dan al meer dan tien jaar geleden uit en verscheen op het album Singing Bones uit 2003. Het was de zesde plaat uit een oeuvre dat inmiddels negen volwaardige studioalbums kent. Als je weet dat de band in 1993 werd opgericht valt dus ook gelijk op dat The Handsome Family tijdens de eerste tien jaar ongeveer dubbel zo productief was als in de tien jaar die daar op volgden.

Unhappily ever after…

The Handsome Family is dan ook niet echt een gewone band. Het middelpunt wordt gevormd door het echtpaar Brett en Rennie Sparks, waarbij Brett vooral de muziek schrijft en Rennie voor de tekstuele invulling zorgt. Een gelukkig getrouwd stel, dus je vraagt je af waar de donkere benauwdheid vandaan komt die vaak opduikt in hun muziek. De oorzaak daarvan ligt ergens halverwege de jaren negentig, toen Brett Sparks instortte en werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De diagnose was een bipolaire stoornis, oftewel manische depressiviteit. “Just because I’m “happily married” doesn’t make me all better; happy. I have mental illnesses that man will never concoct a cure for” legde hij al eens uit in een interview.

The Handsome Family - Singing BonesEllendig of niet, het maakt wel dat de platen van The Handsome Family een verfrissende afwisseling van cynisme, zelfspot, melancholie en humor opleveren. Op het eerste gehoor is het vaak makkelijk om jezelf mee te laten sleuren in de sombere ondertonen die hun platen kenmerken, maar in de teksten vallen er juist weer zwartgallige knipogen en dubbele bodems te ontdekken die laten zien dat je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Ook live leidt dat tot allesbehalve saaie en voorspelbare optredens. Benieuwd? Eind april en begin mei is het duo in Nederland voor shows in Amsterdam, Deventer, Hengelo en Den Haag.

Tags: , , , , , ,

-->