nummer van 24/02/2014 door

‘The Rubber Room’ van Porter Wagoner

geniale gekte

Porter Wagoner – The Rubber Room

Als het nummer begint, denkt hij nog dat het over iemand anders gaat. Een man zit wegens een psychose opgesloten in een isoleercel, waarvan de zachte muren voorkomen dat hij zichzelf niet kan bezeren. Pas halverwege het nummer realiseert hij zich dat het nummer niet over iemand anders gaat, maar dat hij zelf in de isoleercel zit.

6a00d83451c29169e200e54f93fa758834-800wi

‘Howdy Neighbour, Howdy’. Porter Wagoner in een Nudie suit.

Porter Wagoner wordt in 1966 opgenomen in het Parkview ziekenhuis in Nashville. De flamboyant geklede countryster heeft dan een wekelijkse TV-show, verzorgt talloze optredens en brengt al tien jaar met regelmaat nieuwe albums uit. Oververmoeid laat hij zich opnemen in de lokale psychiatrische kliniek. Enkele weken later wandelt hij diezelfde kliniek weer uit om vervolgens de drukste periode uit zijn leven tegemoet te treden. Vanaf dat moment brengt hij gemiddeld drie (!) soloalbums per jaar uit, steeds van zeer hoge kwaliteit. Eind jaren 60 neemt hij de, dan nog, jonge en onbekende Dolly Parton onder zijn hoede en brengt met haar ook nog eens twee duetalbums per jaar uit.

Op albums als Confessions Of A Broken Man en Soul Of A Convict laat hij al doorschemeren dat er een donkere kant in de man schuilt die zich in de meest kleurrijke Nudie suits hult. In 1972 komt hij met het album What Ain’t To Be, Just Might Happen. Het opbeurende titelnummer komt niet van zijn hand maar is geschreven door Dolly Parton. Zijn eigen, bijzondere bijdrage aan dit album is ‘The Rubber Room’. Stergitarist en producer Chet Atkins wil eigenlijk niet dat het op deze plaat terechtkomt, uit angst dat Porter zich van zijn countrypubliek vervreemd. Porter houdt echter voet bij stuk.

porterwagoner_dollyparton01-336x280

Dolly en Porter in betere tijden

Na de artistieke breuk met Dolly Parton volgt er een nare rechtszaak en lijkt het creatieve brein van Porter Wagoner leeg te zijn. In de jaren 80 en 90 komt er geen enkele fatsoenlijke plaat meer uit de pen van deze meesterverteller. Hij wordt wel opgenomen als vaste artiest bij de Grand Ole Opry.

In 2007 flikt hij echter nog zijn laatste kunstje. Fan, countrygeweten en producer Marty Stuart duikt met hem de studio in en neemt het fantastische Wagonmaster met hem op voor het hippe ANTI- label. Deze release wordt, ietwat oneerbiedig, alleen op cd uitgebracht en is al jaren niet meer te krijgen. Eén van de vele hoogtepunten is het nummer wat Johnny Cash speciaal voor Porter heeft geschreven, ‘Committed To Parkview’. Door omstandigheden kwam dit nummer pas decennia later in handen van de Wagonmaster zelf. Cash, ook ooit opgenomen in Parkview, nam het nummer zelf al op voor zijn album One Piece At A Time en later met Willie Nelson op het het eerste Highwaymen album. Maar zelfs de grootste Cash-adept zal moeten toegeven dat de versie van Porter Wagoner wonderschoon is en het nummer écht eer aan doet.

Porter Wagoner – Committed To Parkview (Real Version)

Tags: , , , , , , , , ,

-->