nummer van 18/02/2014 door

‘Carissa’ van Sun Kil Moon

Het noodlot wringt zich in vreemde bochten

Sun Kil Moon – Carissa

It isn’t easy listening, akin to catching up with an over-sharing friend going through troubled times, but the stories are sad, funny and surprising, and the rewards are plentiful.

Met die woorden sluit Eric Hill van het Canadese muziekblad Exlcaim! zijn recensie af waarin hij Benji bespreekt, de zesde studioplaat van Sun Kil Moon. En niet vaak was een oordeel treffender dan dat van Hill. Want nadat ik Benji afgelopen week een paar keer beluisterde was dat exact hoe het voelde, zonder dat ik het voor mezelf op die manier verwoordde. Mark Kozelek, de man achter het pseudoniem Sun Kil Moon, vertelt je in zijn nummers namelijk verhalen, precies zoals iemand in de kroeg of een vriend bij je thuis ook zou doen.

Sun Kil Moon [1]

Geen al te vrolijke verhalen overigens, want de sfeer op Benji is voornamelijk zwaarmoedig, wat nog eens versterkt wordt door de somber tokkelende gitaar. Gezondheidsproblemen en sterfelijkheid lijken momenteel dan ook favoriete onderwerpen van de 47-jarige Amerikaan. Niet zozeer omdat het met zulke thema’s nou eenmaal lekker zwelgen in zelfmedelijden is, maar simpelweg omdat dat de dingen zijn die momenteel in zijn leven spelen. Voor ingewikkelde metaforen en grootse beeldspraak hoef je bij Kozelek dan ook niet aan te kloppen. Gewoon vertellen wat er gebeurt, dat is genoeg.

Yesterday morning I woke up to so many 330 area code calls
I called my mom back and she was in tears and asked had I spoke to my father
Carissa burned to death last night in a freak accident fire
In her yard in Brewster her daughter came home from a party and found her

Zomaar een  fragment uit de tekst van ‘Carissa’, het openingsnummer van Benji. Bijna zakelijk, to the point en simpel verteld zoals iemand bijvoorbeeld in een e-mail zou doen om uit te leggen waarom hij te laat op zijn werk was. De 330 area code verwijst naar Ohio, de staat waar Kozelek opgroeide. Die telefoontjes vonden overigens echt plaats, evenals het freak accident waar hij het over heeft. Maar om te begrijpen wat er zo freaky aan is, moet je eigenlijk eerst even een ander nummer op Benji beluisteren:

Sun Kil Moon – Truck Driver

Sun Kil MoonIn het nummer ‘Truck Driver’ vertelt Kozelek hoe zijn oom op een verschrikkelijke wijze om het leven kwam: terwijl hij in de tuin troep aan het verbranden was, vatte de spuitbus waar hij het vuur mee aanjoeg vlam en explodeerde. Hij lag enkele dagen met derdegraads brandwonden in het ziekenhuis en overleed uiteindelijk. Om het verhaal nog extra wrang te maken vond dit alles plaats op zijn eigen verjaardag. De Carissa uit het gelijknamige nummer was een zelfde lot beschoren: zij overleed in mei 2013, eveneens door een exploderende spuitbus. Niet alleen was ze de achternicht van Kozelek, maar ook nog eens de kleindochter van de oom uit ‘Truck Driver’.[1]

Carissa was 35
You don’t just raise two kids and take out your trash and die
She was my second cousin, I didn’t know her well at all but it doesn’t mean that I wasn’t
Meant to find some poetry to make some sense of this to find a deeper meaning
In a senseless tragedy, oh Carissa I’ll sing your name across every sea

  1. [1]Bron: http://www.caldoverderecords.com/interviewJaanKozelek.html

Tags: , , , , , , ,

-->