nummer van 17/02/2014 door

‘Is It Because I’m Black?’ van Ken Boothe

Egodocument

Ken Boothe & TSP – Is It Because I'm Black – RMP92.9 Birthday – Le Plan Ris Orangis- 29.09.2012

Of ik nog een laatste Nummer van de Dag wilde schrijven. Instinctief liet ik weten dat het wat mij betreft niet moest. Laat er geen misverstand over bestaan, ik heb altijd met veel plezier naar leuke liedjes en verhalen gezocht, maar mijn vervanger was gevonden en na honderdachtendertig Nummers van de dag hoefde er voor mij niet zozeer een honderdnegenendertigste bij.

Dat ik met mijn laatste Nummer van de dag in het zonnetje gezet zou worden, dat vond ik niet nodig. We zetten liedjes in het zonnetje, elke dag weer. En daar draait het om. Het overgrote deel van onze lezers ligt er volgens mij niet van wakker welke naam er na ‘Nummer van vandaag’ staat. Dat is ook prima. Het is namelijk helemaal niet van belang. Het draait om het nummer.

Ik ben me bewust van de paradox tussen wat ik nu zeg en wat ik in het verleden allemaal heb geschreven. Als je de zes vaste redactieleden kent, of je hebt heel goed op de namen bovenaan de stukken gelet, dan herken je onze muzikale voorkeuren, onze schrijfstijl, onze pet peeves, … Misschien ken je me wel. Ik was die vent die – ik durf te zeggen het vaakst van de zes – een kijkje gaf op mijn persoonlijke leven.

Zo vertelde ik over drie keer over mijn vakanties en de heimwee naar mijn thuishaven Antwerpen. Ik deelde mijn voornemens voor het nieuwe jaar. Je kon lezen hoe vriendschappen deuken hadden opgelopen en hoe ze weer ontdeukt werden. Ik liet jullie meeluisteren toen ik een gesprek had met mijn veel te vroeg overleden moeder. En ik had het heel vaak over James Brown. Echt heel vaak.

Toch was dit allemaal maar bijzaak. Mijn persoonlijke verhaal stond telkens in het teken van dat liedje. Op Nummer van de dag benaderen we liedjes op duizend-en-één manieren. We hebben het over de ontstaansgeschiedenis of over technische details. We vertellen over de tekst of over het leven van de uitvoerder. Alles kan, dus ook door middel van de muziek over jezelf vertellen. Net dat maakt(e) het schrijven van een wekelijks stukje zo leuk.

BlackMaar nu ben ik uitverteld. Echt. Ik heb nog gezocht naar een leuk verhaal, een interessante nieuwe band of iets uit mijn leven waar onlosmakelijk een nummer aan verbonden zat. Maar ik kwam er maar niet uit. Het is tijd voor iets anders, iets nieuws. Dit laatste wekelijkse lapje tekst gaat dus over niets anders dan over mezelf. Over het nummer van vandaag heb ik niets bijzonder te vertellen. Het heeft geen link met de actualiteit of met mijn leven. Ik vind het gewoon een pracht van een cover van een ijzersterk nummer en de verzamelaar waar het opstaat staat de laatste tijd vaak op. Geniet ervan. En geniet van alles wat nog komen gaat. Ik heb week na week met veel plezier geschreven en met bewondering gelezen en geluisterd naar de verhalen en de liedjes van mijn collega’s en al die gastbloggers. Ik was apetrots toen we de kaap van de duizend nummers haalden en zal het ook zijn wanneer Gijs, Arja, Martijn, Johan, Gabriela en Peter het tweeduizendste Nummer van de dag vieren.

Tags: , , , , , ,

-->