nummer van 14/02/2014 door

‘D.D. (Dirty Diana)’ van The Weeknd

The boy can sing

The Weeknd – D.D.

Stel, je wordt geboren met dezelfde stem als Michael Jackson. Moet je dan maar níet gaan zingen, omdat iedereen denkt dat je hem imiteert, of omdat je tot vervelends toe met hem zal worden vergeleken? Stel, je wordt geboren met dezelfde stem als Michael Jackson, hoe kan je dan níet zingen? The Weeknd, die eigenlijk Abel Tesfaye heet, heeft niet alleen hetzelfde soort timbre als de King of Pop, hij is technisch minstens zo goed onderlegd. The boy can sing. Dus wat doe je dan, als je zo’n stem hebt en kan zingen? De Canadees met Ethiopische roots maakt in ieder geval de muziek die hij mooi vindt, en zingt zoals hij gewend is te zingen. Ook al lijkt zijn stem op die van een van ’s werelds allergrootste artiesten.

The Weeknd doet er met de cover van Michaels ‘Dirty Diana’ nog een schepje bovenop. Hij richt zich direct tot mogelijke critici, tot rechtgeaarde Michael Jackson-puristen, en zegt: ‘O, dus ik lijk op Michael? Dat klopt. Maar al het andere, dat ik naast mijn stem in het nummer stop, is van mij alleen.’ Ik verzin het nu, maar als hij het had gezegd, had hij natuurlijk gelijk gehad. Zijn versie, die niet alleen om zijn stem draait, doet ertoe; ‘D.D’ is een fantastische cover. Het is een cover zoals een cover moet zijn, als we Gijs’ criteria van vorige week ernaast houden. De cover past de artiest als een handschoen en doet het origineel eer aan. Emotioneel overtuigend is het nummer ook, al is dit laatste criterium makkelijker te beoordelen aan de hand van een live-uitvoering.

Hoe moedig is deze 23-jarige jongen überhaupt? Welke kandidaat van een talentenjacht waagt zich nog aan een van M.J.’s liedjes? Juist door een nummer van Michael Jackson te coveren, legt The Weeknd de nadruk op alles in zijn sound dat níet Michael Jackson uitademt. Die geweldige diepe beat bijvoorbeeld, een geluid dat tijdens M.J.’s hoogtijdagen niet eens bestond en dit decennium juist kenmerkt. De beats van The Weeknd doen eerder denken aan de post-dubstep van James Blake of een futuristische versie van de triphop van Massive Attack. Ze zijn diep, gelaagd en dromerig, meer door indie dan pop beïnvloed en eigengereider dan de meer recht-toe-recht-aan popritmes van Jackson. Ook qua songwriting breekt The Weeknd met conventies; naast Frank Ocean, Drake en Miguel is hij een van de weinige R&B-muzikanten op het moment die zich niet aan het gebruikelijke patroon van coupletten en refreinen houdt, die zijn liedjes op een natuurlijke manier laat evolueren, waarbij we soms wel tien verschillende composities per nummer horen. Stel, je wordt geboren met dezelfde stem als Michael Jackson, dan is The Weeknds manier de enige juiste manier om er mee om te gaan.

02. The Weeknd – The Town [HD]

The Weeknd verzorgt het voorprogramma voor Drake in Ziggo Dome, op woensdag 5 maart.

Tags: , , , , , , ,

-->