nummer van 11/02/2014 door

‘Ora Pro Nubis Lucifer’ van Behemoth

De dood in de ogen kijkend

BEHEMOTH – Ora Pro Nobis Lucifer – (OFFICIAL LYRIC VIDEO)

Wanneer je over metal schrijft is het maar al te verleidelijk om het over de bijbehorende randzaken te hebben. Bijbels verscheuren, gesmeer met geitenbloed en gedweep met de duivel spreekt immers iedereen met een beetje sensatiezucht wel aan en het schept gelijk een mooi sfeerplaatje. En eerlijk gezegd kost het mij ook moeite om niet in die valkuil te stappen, want het is nou eenmaal een mooie binnenkomer als je kunt vertellen dat een frontman ooit eens uit de jury van The Voice Of Poland is geschopt wegens het uitvoeren van een soort satanische healing ergens op een podium. Maar ja, dat is wel erg makkelijk natuurlijk.

Een band in bloedvorm

Het zijn slechts rookgordijnen die aan de ene kant de sfeer versterken waar de muziek mee gepaard gaat, maar tegelijkertijd vaak ook weer enorm veel afleiden van waar het echt om draait. Ook in de aanloop van Behemoths vorige week verschenen album The Satanist ging het vaak over zaken die niet direct met de muziek te maken hadden. Over het artwork bijvoorbeeld, waarvan de vervaardiging in de vakkundige handen van de Russische kunstenaar Denis Forkas lag. Het schilderij is op zichzelf al mooi genoeg om spraakmakend te zijn, maar het feit dat de schilder bloed van frontman Nergal erin verwerkte versterkt de sinistere sfeer van het kunstwerk nog net even wat meer.

Behemoth - The Satanist

Behemoth – The Satanist

Over dat bloed werd de afgelopen tijd overigens wel meer gesproken, maar dan op een manier die uiteindelijk wel degelijk te maken had met de muziek van de band uit het Poolse Danzig. De afgelopen jaren stonden voor Nergal namelijk niet alleen in het teken van het schrijven van een nieuwe plaat, maar werden ook overschaduwd door een ernstige vorm van leukemie. De ziekte werd in augustus 2010 vastgesteld en leek aanvankelijk te complex voor een behandeling. Met anderhalve liter vocht in zijn longen leek het erop dat hij misschien nog twee maanden te leven had. Na een eerste ogenschijnlijk succesvolle beenmergtransplantatie belandde hij ook nog eens met een ernstige ontsteking in het ziekenhuis. Een tweede transplantatie bleek echter beter aan te slaan en Nergal kon langzaam aan zijn herstel beginnen.

“Fucking life-worshipping motherfucker”

Zoals de titel van de nieuwe plaat al doet vermoeden niet bepaald een ervaring waardoor Nergal het licht van God heeft gezien. Dat betekent echter ook niet direct dat zijn kijk op het leven veel duisterder is geworden. “I’m very much into hard work and being motivated, and I’m more than ever like that. It’s the conscience that life is just a temporary thing — it has taught me to appreciate life more than anything else, you know. I am a fucking life-worshipping motherfucker”, vertelt hij in een interview.

Behemoth

En dat is zeker te horen op The Satanist, al moet je er misschien wat moeite voor doen. Afgaande op het tekstvel van de plaat bedient Behemoth zich wellicht van dezelfde duistere symboliek als veel andere bands uit het genre, maar muzikaal gaat het geregeld voorbij de grenzen van zowel black als death metal. Hoewel beide stromingen wat betreft inspiratie als basis dienen, klinkt Behemoth op de meeste vlakken toch net even feller, scherper en verfrissender dan andere bands die zich op hetzelfde strijdveld begeven. Het nummer van vandaag is op die manier ondanks de verzengende energie op een bepaalde manier zelfs toegankelijk te noemen. Want hoe intens ook, alle details zijn goed hoorbaar en perfect geplaatst in de 5 minuten en 35 seconden aan zwartgallige razernij die je in ‘Ora Pro Nobis Lucifer’ over je uitgestort krijgt.

Overigens houdt Behemoth ook op visueel vlak niet van half werk. Dat was wellicht al duidelijk uit hoe het artwork tot stand kwam, maar zeker ook in de (nogal NSFW) videoclip die de band maakte voor de eerste single ‘Blow Your Trumpets Gabriel’.

Tags: , , , , , ,

-->