nummer van 06/02/2014 door

‘Down Man’ van Brainbox

Nederlandse 70’s rock

Brainbox! – Down Man [HQ]

De generatie van mijn ouders (late babyboomers) hoef ik niet uit te leggen wie Kaz Lux is, of Jan Akkerman, of de band Focus. Ze zijn de krenten uit de Nederlandse rockpap in de jaren zeventig. Focus (met Jan Akkerman op gitaar) bijvoorbeeld maakt enkele wereldhits in die tijd en is voor Akkerman, die vandaag de dag nog steeds redelijk bekend is, een opstapje naar een succesvolle solocarrière. Hij speelt met B.B. King, Ice-T, Herman Brood, André Hazes, een bont gezelschap. Kaz Lux is ook een begrip in Nederland. Maar voordat beide heren naam maken met hun solocarrières, spelen Lux en Akkerman in Brainbox: Nederlandse rock van wereldniveau en voor Lux en Akkerman de eerste serieuze stappen op het muzikale toneel. ‘Down Man’ is een van de bekendste nummers.

Debuutplaat

Debuutplaat

Het begint in 1968 als Kaz Lux een talentenjacht wint en als prijs een plaat mag opnemen. Maar volgens de platenmaatschappij, die wel wat ziet in Lux, is de band om hem heen echt veel te slecht. Dat is altijd balen, helemaal als je met vrienden optrekt. Maar ambitie is ook wat waard en Lux wil wel verder. Hij neemt een paar nummers op met meer ervaren en talentvollere musici, de al genoemde Akkerman en drummer Pierre van der Linden. Het is leuk, maar het lijkt te blijven bij deze ene keer.

Totdat een paar maanden later Lux gevraagd wordt om de zojuist opgerichte band van Akkerman en Van der Linden als zanger te versterken. Brainbox is een feit. Snel duikt de band de studio in om materiaal voor een plaat op te nemen. Lux en Akkerman schrijven wat nummers, covers krijgen een volledig eigen draai en het debuut zonder eigen naam dat in 1969 verschijnt, belooft veel goeds.

Maar Akkerman en Van der Linden vertrekken in1970 al snel weer naar een nieuw avontuur: Focus. Een jaar later neemt Lux de benen, en weer een jaar later valt de band uit elkaar. Er verschijnt nog wel een plaat in 1972, Parts. Maar op de plaat speelt niemand meer van de originele bezetting.

In 2003 haalt Lux de band weer van stal en speelt als Brainbox enkele reünieconcerten. Sinds 2009 treedt de band soms weer op in een steeds wisselende bezetting. Soms doet drummer van het eerste uur Van der Linden zelfs mee. De band vindt het zelfs een goed idee om in 2011 nog een nieuwe plaat te maken. Maar dat was eigenlijk een beetje een slecht idee.

brainbox2

Akkerman laat zich niet zien, totdat hij in 2012 onder de naam My Brainbox het podium opgaat met zanger Bert Heerink (van de Heinekenreclame, maar ook zanger van Vandenberg). Maar Akkerman en zijn oude bandmakkers samen, nee.

In alle redelijkheid: de band heeft te kort bestaan en te weinig uitgebracht om echt als klassiek te gelden. Maar die debuutplaat is toch wel verdomde fijn als je van eigenwijze jaren zestig- en zeventig-rock houdt. Daarom vandaag ‘Down Man’. Het nummer werd zelfs een bescheiden hit in de VS en plaveide de weg voor Focus’ en Akkermans verdere internationale succes.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->