nummer van 04/02/2014 door

‘Perfect World’ van Broken Bells

De nieuwste highlight op een toch al indrukwekkend CV

Broken Bells – Perfect World

De kans dat je iets in je platenkast of je digitale muziekcollectie hebt staan waar Danger Mouse op één of andere manier mee te maken heeft gehad, is anno 2014 behoorlijk groot. Een plaat die hij produceerde, een nummer dat hij voor een andere artiest schreef of eigen werk van één van zijn vele projecten; de muzikale invloed van de als Brian Joseph Burton geboren Danger Mouse (hij heeft zichzelf vernoemd naar een Britse tekenfilmserie) is groot en wijdverspreid. Dat heeft hem ondertussen tot de studio van U2 gebracht, waar hij (al sinds 2010) hun aankomende album produceert. Maar welke projecten op je muzikale CV brengen je nou uiteindelijk tot zo’n mooie klus? Tijd voor een overzicht van de hoogtepunten.

2004: The Grey Album

Tussen 2001 en 2004 woonde de in White Plains, New York geboren Amerikaan in Londen en had een baantje in een lokale pub. Hij wist echter ook een contract te versieren bij het Londense label Lex Records en bracht zo zijn eerste plaat Ghetto Pop Life (2003) uit. Redelijk positief ontvangen, maar het echte succes kwam pas een jaar later toen hij The Grey Album uitbracht; een geniale mash-up tussen Jay-Z’s The Black Album en de witte tegenhanger van The Beatles. Bedoeld als aardigheidje voor een paar vrienden, maar desondanks explodeerde het project tot ongekende proporties op het internet.

DECEMBER 4TH THE GREY ALBUM DJ DANGER MOUSE

2005: The Mouse And The Mask

Het succes van The Grey Album bracht de nodige exposure, wat Danger Mouse onder meer een mooie klus opleverde als producer van het Gorillaz album Demon Days. Op The Mouse And The Mask liet hij vervolgens zijn fascinatie met cartoons weer compleet de vrije loop, door tussen zijn beats en  de raps van MF DOOM door tal van tekenfilmfragmenten te samplen. Het album kreeg lovende recensies en belandde in 2005 in menig jaarlijstje.

Danger Doom – Sofa King [HD]

2006: Gnarls Barkley

Hoewel de knaller van een debuutplaat St. Elsewhere pas in 2006 uitkwam, gaat de oorsprong van deze samenwerking tussen Danger Mouse en zanger CeeLo Green al terug tot 1998. Danger Mouse belandde na het behalen van de tweede plek bij een talentenjacht in het voorprogramma van Goodie Mob, waar Green destijds deel van uitmaakte. Danger Mouse gaf Green een demootje en hoewel het nog jaren zou duren, ontstond op dat moment de basis voor een – zoals later zou blijken – uiterst vruchtbare muzikale samenwerking.

Gnarls Barkley – Smiley Faces

2006: Banksy & Paris Hilton

Oké, waarschijnlijk niet direct iets dat je op je CV zet maar wel érg grappig: samen met de Londense kunstenaar Banksy verwisselde Danger Mouse door heel Parijs zo’n vijfhonderd exemplaren van Paris Hiltons debuutalbum met door hem gemaakte remixes van de plaat. Waarom? “It’s hard to improve on perfection, but we had to try”, aldus het tweetal.

Met vriendelijke groet: Banksy & Danger Mouse

2007: The Black Keys en Ike Turner

Hoewel Danger Mouse de laatste drie platen van The Black Keys produceerde en zo mede verantwoordelijk was voor het helpen ontdekken van hun succesgeluid, ontstond die samenwerking eigenlijk bij Ike Turner. Danger Mouse werkte in 2007 met hem aan een nieuwe plaat en vroeg The Black Keys daarbij om een paar nummers te schrijven. Turners overlijden in datzelfde jaar verhinderde dat die samenwerking volledig tot bloei kon komen, maar een deel van de nummers is wel te horen op het album Attack & Release van The Black Keys.

https://youtube.com/devicesupport

2014: Broken Bells

Broken BellsIn de jaren tussen 2007 en nu is er natuurlijk nog genoeg noemenswaardig werk van Danger Mouse te vermelden, zoals op ons blog eerder ook al gebeurde in stukken over zijn projecten Dark Night Of The Soul en Rome. Vandaag is echter de dag dat de tweede plaat van Broken Bells uitkomt, zijn samenwerking met zanger James Mercer van The Shins en tevens de band die hij tegenwoordig als zijn voornaamste bezigheid ziet. Zoals je kunt horen in het nummer van vandaag een project waarbij pop, rock en een fascinatie voor klassieke science-fictionfilms in de vorm van ouderwetse synths bij elkaar komen. En bovenal een teken dat er er aan dat indrukwekkende CV van Danger Mouse nog lang geen einde komt.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->