nummer van 02/02/2014 door Jeroen Ligter

‘Act Together’ van Ron Wood

Plaatje maken met wat vrienden

Jeroen Ligter is Amsterdammer, vader, echtgenoot, muziekliefhebber en de zanger/gitarist van Giant Tiger Hooch. Deze zelfbenoemde bluesblamage heeft onlangs zijn debuutplaat 76 (Cool Buzz Records) uitgebracht die in tal van muziekmedia geprezen wordt om de ongedwongen sfeer die de plaat uitstraalt. Luister maar eens naar ‘Mojo’. In zijn gastblog vandaag verhaalt hij over een kleine zoektocht naar de originele versie van een schitterend nummer. 

Ronnie Wood , Keith Richards "Act Together" Live – 1974

Ooit zag ik het orkest Band of Horses tijdens hun eerste tournee in de Tivoli spelen voor een halfvolle zaal. Ik weet nog dat ik in totale verbazing mijzelf afvroeg hoe het kon dat deze show niet was uitverkocht. Zeker als je bedenkt dat de band in dat jaar, 2006, zijn debuut en instant klassieker Everything All The Time had uitgebracht.

De show was briljant op alle fronten, het spel was fenomenaal, het publiek uitzinnig en de energie spatte van het podium af. De band speelde die avond als toegift een cover die zo ontzettend goed was, maar waarvan ik niet wist van wie Band of Horses het gejat had.

Jaren heb ik gezocht naar die cover van die legendarische avond in Utrecht. Dat lukte uiteindelijk per toeval, met hulp van mijn goede vriend Michel Bloem die mij tijdens een dronkemansgesprek in de Zotte tipte om eens een of ander liedje te checken. Die dag erna ben ik dat gelijk gaan doen en tot mijn grote verbazing betrof het een liedje van ons aller Ronnie Wood van de Stones.

RON

‘Act Together’ heet het nummer en het is afkomstig van Ronnies debuutplaat I’ve Got My Own Album To Do (1974). Het is een plaat die Ron samen met Keith en nog wat andere rock-‘n-rolljunkies in Ronnies huis heeft opgenomen terwijl de politie 24/7 voor en rondom zijn huis stond te snuffelen naar narcotica.

Ik ben na die tijd nog best lang op zoek geweest naar die elpee van Ronnie en vond hem toevallig tijdens de laatste platenbeurs in Utrecht voor het lullige bedrag van twaalf euro. ‘Act Together’ is in mijn ogen een prachtig nummer dat mij tot op de dag van vandaag raakt. Maar eigenlijk is die hele elpee geniaal tot aan het artwork toe en zeker de moeite waard om te checken voor de liefhebbers.

Hail Hail Ronnie Wood!

Hieronder de versie van Band Of Horses:

Pool Parties '07: Band of Horses, "Act Together" (Ron Wood cover)

Tags: , , , , ,

-->