nummer van 30/01/2014 door

‘Keep Your Eyes On The Prize’ door Pete Seeger

Vergeten liedjes maakte hij populair

Pete Seeger – Keep Your Eyes on the Prize

“Het zijn vaak oude liedjes,” zegt Pete Seeger in bovenstaand filmpje, “waar de mensen die opgegroeid zijn met deze muziek gewoon zelf nieuwe refreinen verzinnen en in met z’n allen in harmonie meezingen.” Zachtjes tokkelt hij al wat op zijn gitaar als hij zijn publiek toespreekt, maar zet dan de traditional ‘Keep Your Eyes On The Prize’ in. Als het publiek in de grote Carnegie Hall mee begint te klappen, roept hij ze een halt toe. De echo brengt hem uit zijn ritme. Om daarna weer verder te gaan, terwijl het publiek zacht meezingt met Seeger. Misschien zijn ze niet opgegroeid met dit nummer, maar samen zingen is altijd fijn.

Seeger was tot deze week dé ambassadeur van folkmuziek. Hij overleed maandag op 94-jarige leeftijd, naar verluid vreedzaam tijdens zijn slaap. Aan de reacties kun je vaak wel een beetje zien hoe groot iemand eigenlijk was. In dit geval reageerde bijvoorbeeld president Obama op zijn dood: “Pete gebruikte zijn stem en muziek om op mensenrechten en wereldvrede te blijven hameren. En hij vroeg altijd of we wilden meezingen.” Dat is hierboven te horen.

Pete Seeger

Bruce Springsteen, die in 2006 een plaat uitbracht met allemaal traditionals die dankzij Seeger bekendheid genoten, We Shall Overcome, The Seeger Sessions, speelde dinsdag het titelnummer van die plaat nadat hij zei ‘een held en een vriend te hebben verloren’. Dus als je aan de reacties op iemands overlijden kunt aflezen hoe groot die was, was Pete Seeger groot.

Pete Seeger was de brug naar het grotere publiek voor oude prachtige liedjes uit de hoeken en gaten van een voorbij Amerika. En dat niet alleen. Zijn muziek was altijd onlosmakelijk verbonden met de strijd voor een rechtvaardige wereld waar mensen elkaar helpen om verder te komen in plaats van een maatschappelijke ladder te beklimmen ten koste van anderen.

“Maar wat heeft die man bereikt”, vroeg iemand deze week, terwijl ik uitlegde wie Pete Seeger was. Tja, een stukje bewustwording over misstanden onder zijn luisteraars. Dat mensen zich via zijn muziek met elkaar verbonden voelden. En dat er dankzij hem prachtige muziek is verspreid. Lekker vaag en groots allemaal. Dit soort dingen laten zich nooit zo makkelijk vangen in concrete resultaten. Er is inderdaad nog geen wereldvrede, het milieu blijven we aantasten, nog steeds bestaat er buitensporige ongelijkheid. Maar wat je zeker weet, is dat als mensen als Pete Seeger niet zouden hebben bestaan, het allemaal nog een stuk slechter was.

Tags: , , , , , ,

-->