nummer van 29/01/2014 door

‘Psycho killer’ van Talking Heads

Fa-fa-fa-fa-fa-far better

https://youtube.com/devicesupport

Wanneer wij spreken, vindt er een constante terugkoppeling plaats tussen onze hersenen en de spieren die verantwoordelijk zijn voor spraak (tong, lippen, kaakspieren). De temporale kwab van de linker hersenhelft blijft steeds opletten of alles goed gaat en we de woorden zeggen die we willen zeggen, zoals we ze willen zeggen. Onze hersenen kunnen er dan op anticiperen als het fout dreigt te gaan (door bijvoorbeeld spanning) en zonodig corrigeren. Bij mensen die stotteren gaat die terugkoppeling soms fout en blijven de spraakspieren alsmaar corrigeren. Dit kan zich uiten in stotteren. Wereldwijd stotteren zo’n 60 miljoen mensen. Het kan de beste overkomen. Einstein stotterde, Aristoteles, Charles Darwin, Samuel L. Jackson, Johnny Cash, Marilyn Monroe, Ozzy Osbourne. En David Byrne, leadzanger van Talking Heads, in ‘Psycho Killer’.

De video hierboven is afkomstig van Talking Heads’ concertfilm Stop making sense (1984). In deze legendarische opening van de film, komt David Byrne in een enorm vierkant pak het podium op lopen om een semi-akoestische versie van ‘Psycho killer’ te spelen. Hij heeft een cassettespeler in zijn hand. “Hi. I got a tape I wanna play.” Hij drukt op play en de droge drumbeat begint, die in werkelijkheid gespeeld wordt door een Roland TR-808 vanuit het mixdeck. Iedere beweging die Byrne met zijn lange ledematen maakt wordt uitvergroot door het overschot aan stof dat alle kanten op zwaait. Dan begint de Frans-Engelse onthulling; Byrne is in de war, hij is psychotisch, hij heeft een vrouw vermoord. Van de spanning begint hij zelfs te stotteren. “Rr-rr-rr-run-run away!” Wie overkwam dit nog meer?

The Who – My Generation

“I’m not trying to cause a b-big s-s-sensation, I’m just talkin’ ‘bout my g-g-generation.” The Who’s Pete Townshend en Roger Daltrey waren grote John Lee Hooker en Johnny Cash fans en wilden met hun ‘My generation’-gestotter een ode brengen aan hun helden die erom bekend stonden soms te stotteren. De BBC weigerde eerst nog het nummer te draaien uit angst luisteraars te beledigen, maar veranderde snel van mening toen de aanvragen binnen bleven stromen. De generation had gesproken.

Bachman Turner Overdrive – You Aint Seen Nothing Yet

Randy Bachman van Bachman Turner Overdrive schreef zijn gestotter ook voor een ander. Het was een grap tussen hem en zijn eigen broer Gary, die al jaren last had van een spraakprobleem. De grap was niet bedoeld om als single uitgebracht te worden, totdat een slimme labeleigenaar het nummer hoorde en wel geld zag in de energieke gitaren en pakkende lyrics. “B-b-b-baby you ain’t seen nothing yet!”

david bowie – changes

“Ch-ch-ch-ch-changes.” Bowie’s hit uit 1971 heeft er misschien al weleens voor gezorgd dat je zelf “Ch-ch-ch-change-hes!” hebt gezegd, inclusief zanglijntje, in het midden van een gesprek waarin dat woord voorkwam. Populaire cultuur heeft in ieder geval al vaak genoeg gebruik gemaakt van het gestotter. Als Homer in een aflevering van The Simpsons zijn auto repareert, zingt hij vanonder zijn wagen: “Ch-ch-ch-changes! Time to change the oil! Changes! Don’t want to be an oily man…” Flight of the Conchords maakte zelfs een aflevering genaamd Bowie, met daarin het nummer ‘Bowie In Space’. “Hey Bowie – Do you have one really funky sequined spacesuit? Or do you have several Ch-changes?”

Flight of the Conchords – "Bowie's In Space" [HQ]

Andre 3000 van Outkast heeft er met zijn gestotter zelfs voor gezorgd dat een bestaand product, namelijk de polaroid, een nieuwe catchphrase heeft. Het is moeilijk er níet aan te denken als je aan het wachten bent tot de kleuren op je net gemaakte polaroidfoto verschijnen. “Shake it, sh-shake it, shake it like a polaroid picture.” Stuttering sells.

De Beatles‘Back in the U.S.S.R.’, ‘Barbara Ann‘ van de Beach Boys, ‘Welcome to the jungle‘ van Guns ’n Roses, ‘Ch-check it out‘ van de Beastie Boys, ‘Boom! Shake the room!‘ van DJ Jazzy Jeff en Will Smith, de lijst is eindeloos. En de lijst van nummers die liefdevol vertellen over stotteren ook. Bob Dylan kon de charme van het stotteren in ieder geval niet weerstaan:

If I ever lose her I will go insane
I go half crazy when she calls my name
She says, “Ba-ba-baby, I l-l-love you”
There ain’t nothing in the world that I wouldn’t do

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->