nummer van 27/01/2014 door

‘Sonic Reducer’ van Dead Boys

Juiste nummer, maar het verkeerde product

https://youtube.com/devicesupport

Je hebt soms van die liedjes die plots in elke reclame of elk tv-programma lijken te zitten. ‘Happy’ van Pharrell Williams is de laatste nieuwe in die rij. Black Keys zou het daarvoor wel eens geweest kunnen zijn. Die hoorde je in ieder geval in zowat elk BNN-programma. Maar soms zijn er van die uitzonderingen.

Bovenstaande nummers, deze twee voorbeelden en alle andere nummers waar je naar je gevoel mee doodgegooid wordt, zijn vaak de hits van die tijd. Een jaar later hebben reclame- en televisiemakers een ander achtergrondgeluid gevonden. Leuker zijn de momenten dat je helemaal off guard genomen wordt; dat je iets hoort wat niet nog net op de radio was. Of nog beter, iets wat niet bij iedereen een belletje doet rinkelen.

Dat laatste had ik toen ik reclame hoorde van een merk Hi-Fi speakers. Hun muziekkeuze was best opvallend. Geen bekende pophit, maar Dead Boys was te horen. Niet mee bekend? Je bent vast niet de enige, want hoewel de band in punkkringen naam en faam geniet, hoort de band in het rijtje grootste namen (Sex Pistols, The Clash, Ramones) niet thuis.

deadpostercopy

De keuze is des te meer opmerkelijk omdat de plaat van Dead Boys niet bepaald bekend staat om het superieure geluid. Het is een punkplaat zoals die in de jaren zeventig wel meer gemaakt werden: ruw, compromisloos, zonder franje. Misschien willen de reclamejongens je overtuigen dat de speakers zelfs zo’n korzelige punkklassieker fantastisch kunnen laten klinken? Maar zouden ze dan niet beter met de originele opnames werken in plaats van met de geremasterde?

Waarom er voor Dead Boys gekozen is en niet voor een nummer van één van bovenstaande bands is volgens mij omwille van de titel van het nummer. ‘Sonic Reducer’ zal ongetwijfeld interessant geklonken hebben tijdens de brainstormsessies. “Een verwijzing naar geluid. Leuk.” Dat het nummer over vervreemding en teen angst gaat doet niet ter zake. Dat in de eerste strofe “I got some news for you. Don’t even need you too” wordt gezongen is een grappig ironisch detail. Dead Boys moet je niet mooier proberen te laten klinken. Laat die opsmuk maar zitten en geniet van de ongepolijste live-opnamen uit 1977.

Tags: , , , , , , ,

-->