nummer van 26/01/2014 door Casper Sikkema

‘Wacht niet te lang’ van Gorki

Over falen, wanhoop en onbereikbare vrouwen

Freelance journalist Casper Sikkema schrijft voor onder meer Nusport en Nieuwe Revu, waar hij sinds mei zijn eigen reportagerubriek ‘Casper Sikkema ontdekt’ heeft. Zijn eerste journalistieke stappen zette Casper bij 3voor12/Utrecht. Toch kiest de geboren Meppelaar niet voor een Nummer van de Dag uit de Domstad, maar trekt hij de grens over, naar Gent.

Gorky – Wacht niet te lang

Er zijn in Nederland afschuwelijk veel mensen die Gorki-frontman Luc De Vos niet kennen. En dat is eigenlijk best erg. Luc De Vos is, als het om Nederlandstalige gevoelshits gaat, namelijk onovertroffen. Ik kan daar een heel lang stuk over schrijven. Handelend over mijn gevoelens. En mijn ongelukkige jeugd uiteraard. De helende werking van al de dingen die Luc De Vos in zijn hoogtijdagen bij elkaar zong, serieus, ik kan dagenlang doorgaan over Luc De Vos. Over allerlei biografische elementen, van zijn kluizenaarschap, de doorbraak en de status van ‘Mia’ als alternatief volkslied van Vlaanderen tot de artistieke aftakeling. En ik kan er ook wat anekdotes aan vastknopen. Bijvoorbeeld over de ellendige periode waarin ik van mijn gereformeerd vrijgemaakte catechisatiegenoot een cd kreeg met de woorden: ‘dit is echt heel erg raar, misschien wel wat voor jou.’

LucdevosAls muziek emotie is, is context alles. En in die tijd was de context in ieder geval zo beperkt dat een tekst over een promiscue moeder (“ik zag je voor het eerst bij het zwembad, met je moeder. Ze was even mooi als jij. Ik werd haar slaaf, haar kleine loeder”) en andere urgente existentiële overpeinzingen mijn benepen universum vrij onvergetelijk binnenkwamen. Vooral omdat tussen de op dat moment onvoorstelbare zondigheid waarin Luc De Vos zijn wanhoop situeert, ook altijd iets essentieels doorschemert. In datzelfde nummer zingt Luc namelijk ook “we bouwen aan de toekomst, we leven voor elkaar. Hier heerst vrede. En er is hoop voor iedereen.” En eigenlijk zingt hij in elk nummer wel een paar dingen die je nooit meer wil vergeten. Over falen, wanhoop, onbereikbare vrouwen en andere herkenbare zaken. Vooral op de eerste albums snikt in elke zin wel Iets Groots mee. Op die albums is de stem van De Vos ook nog precies goed. Niet overdreven goed, maar wel emotioneel. Later werd het allemaal minder. De urgentie, de stem, het momentum.

Afsluitend wijs ik jullie graag heel kort op het hele oeuvre van Luc De Vos en zijn band Gorki. Check Spotify, het overzichtsalbum Anja-Ninja is in veel opzichten gedateerd (die sound!) maar ook nog steeds onwaarschijnlijk rijk en, als het goed is, gaat het je allemaal vrij intens aanspreken. Het lijkt me, gezien de situatie, overigens volkomen logisch dat het Nummer van de Dag vandaag ‘Wacht Niet Te Lang’ is. Luister door die vrij lomp uitgesmeerde jaren 80-sound heen, marcheer met Luc mee en wacht vooral niet te lang.

Ga terug naar je oude dorp. Kruip op de tank, spreekt tot het volk, zwaai met de vlag, bundel de strijd. Grijp dan je kans, grijp naar de macht, maak een steen van je hart. Regeer als een man, maar wacht niet te lang.

Overtuigd? 27 maart speelt Gorki in Utrecht.

Tags: , , , , ,

-->