nummer van 25/01/2014 door

‘Talking Transgender Dysphoria Blues’ van Against Me!

Het verhaal van Laura Jane Grace

Against Me! – Transgender Dysphoria Blues [ALBUM VERSION]

“Kunnen we praten?” Vroeg Tom Gabel aan zijn vrouw Heather op 6 februari 2012, drie dagen voor haar verjaardag. Het was misschien niet de beste timing, maar hij kon niet langer wachten. De druk die al 31 jaar in hem werd opgebouwd stond op exploderen. Ze gingen op bed liggen, dochter Evelyn nam een dutje in de andere kamer. “Ik ben transseksueel.” Hij begroef zijn hoofd in haar borst en legde, zonder haar aan te kijken, uit dat hij hier al zijn hele leven mee worstelde. Heather keek hem opgelucht in zijn ogen en vroeg: “Is dat alles?” Angsten voor affaires en scheidingen hadden door haar hoofd gezoemd, maar dit was te overzien. Ze konden bij elkaar blijven.

In een interview met Cosmopolitan vertelt Against Me!-zangeres Laura Jane Grace, voorheen Tom Gabel, hoe vanaf dat moment alles voor haar veranderde. Gesterkt door de ontzettend lieve reactie van haar vrouw, kon Laura nu naar haar bandgenoten stappen om het nieuws mede te delen. Ze stonden perplex, maar waren niet minder begripvol. Eigenlijk hadden ze het al kunnen raden. Laura had, toen ze nog Tom heette, altijd al hints achtergelaten. In de songtekst van The Ocean uit 2007 lezen we een aantal zinnen die destijds voor beeldspraak werden aangezien, maar inmiddels woord voor woord letterlijk bedoeld blijken:

If I could have chosen, I would have been born a woman
My mother once told me she would have named me Laura
I would grow up to be strong and beautiful like her

Verandering

Laura Jane Grace

Laura Jane Grace met dochter Evelyn

Natuurlijk kregen ook de fans het grote nieuws te horen. Middels een persbericht liet de band weten dat hun frontman, die erom bekend stond elk heilig huisje omver te schreeuwen met zijn eigen onbehouwen-doch-melodieuze stijl, vanaf nu door het leven zou gaan als vrouw. Het was niet de eerste keer dat de punkband hun publiek verraste. In de beginjaren kende men Against Me! vooral als een stel luidruchtige anarchisten die geen enkel sociaal probleem onbesproken lieten. Natuurlijk werd ook het kapitalisme niet gespaard. De verwondering van de fans was dan ook groot toen bekend werd dat het album New Wave uit 2007 op een major label uit zou komen. De band werd bestempeld als sellouts, een stel omhooggevallen mannetjes die de geuzennaam punk niet waard waren. Gelukkig bleek New Wave een dijk van een plaat en bleef het gros van de fans gewoon plakken. Maar dat hun favoriete schreeuwlelijk door zou gaan als vrouw, dat betekende toch een extremere verandering. Zou haar stem wel hetzelfde blijven? Of werd de energieke vuist-in-de-lucht-sound van Against Me! nu verruild voor een gevoelig geluid?

Tom Gabel

Vroeger

Terug naar het oergeluid

Het nieuwe album Transgender Dysphoria Blues, dat afgelopen dinsdag uitkwam, maakt een einde aan al die twijfels. Na twee jaar hormonen is Laura Jane Grace’ stem nog onveranderd. Sterker nog, de nieuwe plaat klinkt rauwer en gaat meer terug naar het oergeluid van de punk dan enkele van haar voorgangers. Om dit te bereiken heeft Grace een meesterzet gedaan: de teksten zijn persoonlijker dan ooit. Transgender Dysphoria Blues is, de naam zegt het al, een conceptplaat over transseksualiteit. Het grootste onderwerp van de discussie die de afgelopen twee jaar rondom de band werd gevoerd, wordt je door de strot geduwd op een manier waarop alleen punkbands dit kunnen. Op ‘Talking Transgender Dysphoria Blues’, de openingstrack, horen we Grace met onverminderde felheid in haar stem schoppen tegen de manier waarop de maatschappij naar transseksuelen kijkt.

You want them to notice
The ragged ends of your summer dress
You want them to see you like they see any other girl
They just see a faggot

Comeback

Ik ken maar weinig albums waarvan de bezongen onderwerpen zó aanwijsbaar autobiografisch zijn. Alle pijn, alle twijfel, alle schaamte en ook alle opluchting van Laura Jane Grace’ levensbepalende beslissing komt op Transgender Dysphoria Blues naar buiten in een onophoudende stroom van inspiratie en energie. Net wanneer sommige sceptici dachten dat Laura’s transformatie wel eens het einde van de punkband zou kunnen betekenen, komen ze terug met een comeback die alle vragen van tafel veegt.

Tags: , , , ,

-->