nummer van 21/01/2014 door

‘Blue Moon’ van Beck

De morgenstond heeft goud in de mond

Beck – Blue Moon (Audio)

Ik weiger te geloven dat Beck zich met zoiets onzinnigs als Blue Monday bezighoudt, maar toch verscheen gisteren zijn bijna vervelend toepasselijke single ‘Blue Moon’. Ik hou het maar op stom toeval of een marketingmedewerker die op eigen houtje bezig is geweest, maar desalniettemin maakte het de maandag een stukje mooier. Al was het maar omdat we zo verschrikkelijk lang hebben moeten wachten op een nieuw album; Becks laatste studioplaat Modern Guilt verscheen namelijk bijna zes jaar geleden. Zijn volgende heet Morning Phase en komt op 21 februari uit, met ‘Blue Moon´ als eerste single die gelijk de nodige vragen oproept. Op zoek naar antwoorden dan maar.

Wat voor plaat wordt Morning Phase?

Naar eigen zeggen is het een “companion piece” dat verbonden is aan Sea Change, zijn niet al te opgewekte album uit 2002 dat hij schreef nadat de negen jaar durende relatie met zijn verloofde werd beëindigd. Niet omdat Beck momenteel in een vergelijkbare situatie verkeert, maar meer omdat hij in herinneringen terugging naar die tijd en zo dezelfde inspiratie weer voelde opkomen, zo legt hij uit in een interview met Rolling Stone.

BeckEn hoe klinkt dat?

Vooral rijk, prachtig en zorgvuldig gearrangeerd, afgaande op ‘Blue Moon’. Alleen de negentien seconden van de intro laten al zó veel horen: ietwat pompeuze percussie, folky gitaren die tegen elkaar in tokkelen, de banjo die zorgt voor een contrasterend calypso-sfeertje en de pianoakkoorden als loodzware ankers. “I’m so tired of being alone”, hoor je Beck vervolgens zingen en je voelt bijna letterlijk de vermoeidheid in je eigen lichaam zakken.

De teugels mogen even vieren als we op 0:50 bij het refrein komen. De drums zetten met een meer zelfverzekerd ritme een voorzichtige ontsnapping in, terwijl een hemels koortje zorgt voor wat extra wind in de rug. En vergelijkbare lichtpunten zijn er vaker, zoals de piano die op 2:40 even vooruit galoppeert naar een bridge die niet gehaald wordt of de gitaar die vanaf 3:06 een springerige solo inzet. Waar op Sea Change vooral de wanhoop regeerde, lijkt Morning Phase af en toe het ochtendgloren te worden dat een eind belooft te brengen aan de lange nacht.

Waarom duurde dat allemaal eigenlijk zo lang?

Bijna zes jaar tussen twee platen is inderdaad een lange tijd, maar eigenlijk gaat de historie van Morning Phase nog veel verder terug. In 2005 vertrok Beck namelijk naar Nashville om een nieuwe plaat te maken. Er werden nummers opgenomen, maar de juiste focus om de plaat af te maken was er niet. De nummers bleven op de plank liggen, waarvan er een aantal nu uiteindelijk op Morning Phase is beland. Daarnaast was Beck de afgelopen jaar druk genoeg met andere projecten.

Dat begon in 2008 na de release van Modern Guilt, dat eveneens het einde van zijn ruim vijftien jaar durende platencontract met Geffen Records markeerde. Die herwonnen vrijheid gebruikte hij om als producer aan de slag te gaan met artiesten als Thurston Moore, Stephen Malkmus en Charlotte Gainsbourg. Ook droeg hij bij aan de soundtrack voor de film Scott Pilgrim vs. The World en lanceerde hij in 2012 het krankzinnige project Song Reader: een release die uitsluitend uit bladmuziek bestond en waar het publiek dus zelf maar de muziek bij moest maken.

Beck - Sea Change (2002)

Beck – Sea Change (2002)

En hoe heeft hij het dit keer allemaal aangepakt?

Zoals gezegd kun je Morning Phase eigenlijk niet los zien van Sea Change. Beck werkt op zijn nieuwste album dan ook samen met nagenoeg dezelfde band als in 2002. Ook hielp zijn vader David Campbell opnieuw met de arrangementen voor de blazers en strijkers en werkte hij weer in Nashville aan de nummers, de plek waar hij er ooit ook aan begon. Dit keer gebeurde dat echter bij Jack White’s Third Man Records, dat in 2005 nog niet bestond.

Of dat allemaal heeft geleid tot een geslaagde plaat zullen we af moeten wachten tot 21 februari, maar tot die tijd is het geen straf om ‘Blue Moon’ op repeat te blijven draaien. En mocht de plaat toch tegenvallen, dan kunnen we altijd nog uitzien naar het tweede album dat hij al voor 2014 heeft aangekondigd.

Tags: , , , , , ,

-->