nummer van 19/01/2014 door Ike Breed

‘The Backflip: Reflipped’ van Akua Naru

Applaudisseren in de woonkamer

Gastblogger Ike Breed houdt enorm van muziek. Ze bezoekt festivals, concerten en organiseert zelf óók feestjes. Zoals met Maison d’être, dat een serie feesten organiseert in Rotterdam met iedere keer één van de zintuigen als thema. De eerstvolgende is 15 februari en dit keer draait het om smaak. Dat Ike smaak heeft wisten we al dankzij haar vorige gastblog; nu kiest ze voor Akua Naru, de ambitieuze woordacrobate met een missie.

Akua Naru – The Backflip: Reflipped //"Live & Aflame Sessions" (Full-HD)

Je bestaande nummers remixen, dat kan ook in een livesetting met een voltallige band. Dit lijkt de gedachte te zijn geweest achter Live & Aflame Sessions (2012) van Akua Naru. In een studio in Keulen speelde ze een live interpretatie van een aantal nummers van haar album The Journey Aflame. Opnames van deze livesessies zijn niet alleen te beluisteren, maar ook te bekijken op bijvoorbeeld YouTube.

Er zijn artiesten die je beter live kunt zien dan hun album te beluisteren en er zijn artiesten voor wie het omgekeerde opgaat. Met de Live & Aflame Sessions heeft Akua Naru de live-ervaring weten te vertalen naar een album. Waar The Journey Aflame wat ingetogen is, worden de nummers op de Live & Aflame Sessions sterker. De opnames zijn zó overtuigend dat ik de eerste keer dat ik er naar luisterde bijna aan het applaudisseren was in mijn woonkamer. ‘The Backflip: Reflipped’ is het derde nummer van de Live & Aflame Sessions. Akua Naru wordt bijgestaan door haar band DIGFLO, voor de gelegenheid aangevuld met extra koperblazers.

In de intro van het nummer horen we drums en een aantal snel aan elkaar gemixte samples. Dat deze samples terug te leiden zijn naar nummers van andere vrouwelijke hiphopartiesten – “I play my enemies like a game of chess” naar ‘Ready or Not’ van de Fugees en “Cold rock a party and the b-girls stand” naar MC Lyte met ‘Cold Rock A Party’ – is waarschijnlijk geen toeval. Akua Naru is van mening dat vrouwen en de verhalen die zij te vertellen hebben, te weinig te horen zijn in de hiphop. Zelf is ze in Amerika geboren. Voor ze in haar huidige woonplaats Keulen belandde, heeft ze veel gereisd. Verhalen en ervaringen van verschillende continenten zijn verweven in de teksten van haar nummers. Met ‘Tales Of (Wo)Men’, één van de andere nummers van de Live & Aflame Sessions, probeert ze bijvoorbeeld mensen die wereldwijd in armoede leven een hart onder de riem te steken.

“Rock the house…” valt Akua Naru in. De vier minuten die volgen vertellen over haarzelf en hiphop. Zonder valse bescheidenheid, want die past nou eenmaal niet bij het genre. “I’m so competitive, my flow ran for president”, rapt ze. Haar woordacrobatiek vliegt door de ruimte, die de andere muzikanten vullen met een mix van hiphop en jazz, voorzien van een rockend randje. De Live & Aflame Sessions staan als een huis, waarvan in dit nummer de deur ingetrapt wordt.

Wat een stoere dame is dit en wat weet ze me te overtuigen van haar kunnen. Ik hoop dat ze binnenkort een keer de grens oversteekt voor een optreden in de buurt, want dit wil ik écht live kunnen horen. Tot die tijd zal ik in gedachten applaudiseren in mijn woonkamer.

Tags: , , , , , , , ,

-->