nummer van 18/01/2014 door

‘This Hurt Is Real’ van O.V. Wright

Just changing ‘Jesus’ to ‘Baby’

This Hurt Is Real – O.V.

Zijn ouders twijfelden heus wel even. Was de naam Omnipotent Voice Wright niet erg pretentieus? Een mond vol op zijn minst. Maar moeder Wright had tijdens het bidden in de kerk nu eenmaal een visioen gehad, dat haar zoon iedereen op een dag zou overweldigen met de kracht en schoonheid van zijn stembanden. Visioenen kunnen niet blindelings worden vertrouwd, maar het echtpaar Wright nam het risico toch.

Ze werden binnen zes jaar gerustgesteld. De kleine O.V. maakte zijn gospeldebuut in het klein dorpje Leno in Tennessee waar hij opgroeide, en blies iedereen van zijn sokken. Het was O.V. Wright en het zou altijd O.V. Wright blijven. “My mother used to give me a quarter every time I’d get up and sing a solo,” zou het talent ooit gezegd hebben.[1] Samen met zijn broer zong hij in de lokale gospelgroep The Five Harmonies, al dan niet solo, en het duurde niet lang voor hij gevraagd werd zich bij de nationaal bekende Sunset Travelers te voegen. Het jaar 1957 zou de start van een professionele carrière betekenen.

Het thema van ‘This Hurt Is Real’ (1968) is recht door zee en wordt door veel liedjes vertegenwoordigd. Vrouw verlaat man, nota bene nadat ze hem had verteld van hem te houden – hoe kon ze – en hij, de man, is er zo kapot van dat hij geen hap meer door zijn keel krijgt. Sinds ze hem verliet is hij eenzaam en verward. O.V.’s statement gaat verder dan de subjectieve ervaring waarover hij zo invoelend  zingt; hij spreekt voor iedereen die ooit afgewezen en verlaten is. Ja, voor wie niet eigenlijk? Het persoonlijke wordt in dit nummer universeel, zegt ook Laurence Cole in Deep Soul Ballads (2010).

‘This Hurt Is Real’ werd opgenomen in een tijd dat O.V. Wright veel met Willie Mitchell samenwerkte, een muziekproducent die vooral bekend werd door zijn betrokkenheid bij de platen van Al Green. De combinatie van O.V.’s in soul gedrenkte kerkelijke vocalen en Mitchells ongedwongen maar strakke omlijsting leverde werkelijk prachtige opnames op, zoals die van ‘This Hurt Is Real’, of ‘When You Took Your Love From Me’ (1970) en ‘Sacrifice’ (1978).  O.V. was zelf geen overtuigd soulzanger, zijn gospelroots waren daarvoor te hardnekkig. Hij zong het liefst gospel, maar gaf zelf ook toe dat soul helemaal niet zoveel van gospelmuziek verschilde: “Soul is church. Just changing ‘Jesus’ to ‘baby’. That’s all it is.”

  1. [1]Bron.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->