nummer van 17/01/2014 door

‘You Got The Love’ van The Source ft. Candi Staton (Now Voyager Radio Edit)

Van bijna vergeten naar onvergetelijk

The Source ft.Candi Staton-You Got The Love (New Voyager Radio Edit)

Toen de Amerikaanse discodiva Candi Staton in 1991 werd verteld dat ze met een single in de Britse top 10 stond, had ze geen idee waar men het over had. Haar laatste vloervuller, ‘Young Hearts Run Free’, was immers van 1976. Toen de titel van de vermeende hitsingle werd genoemd, ‘You Got The Love’, riep dat alleen maar meer vraagtekens op. Nooit had ze een single opgenomen met een titel die ook maar een beetje in de buurt kwam van die vier simpele woorden. Toen ze het liedje beluisterde, kwam er langzaam maar zeker herkenning. “The diet video!” Jaren eerder had een filmmaker haar gevraagd een vlug liedje in te zingen voor een documentaire over een obese man die zijn leven wilde beteren. De filmmaker had niet eens geld om haar te betalen, maar beloofde de helft van de rechten. Nooit meer over nagedacht. De acapellaversie van deze spontane studiosessie was op de een of andere manier bij een mysterieuze Britse dj beland, die zichzelf The Source noemde.

Candi Staton You Got The Love Acapella (Vocals Only)

The Source

Maar wie was The Source? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Aanvankelijk gebruikte Dj Eren deze schuilnaam om in 1986 op Source Records een vroege versie van ‘You Got The Love’ uit te brengen. Hij gebruikte hiervoor Frankie Knuckles‘ instrumentale versie van het liedje ‘Your Love’, een Chicago house-klassieker geschreven door Jamie Principle. Niet de versie die vijf jaar later een grote hit zou worden. Je hoort direct waarom:

Candi Staton Vs Frankie Knuckles – You Got The Love (Rare original)

John Truelove

In 1990 vond John Truelove, een Britse collega-dj, dat hij het beter kon. Hij voorzag ‘You Got The Love’ van geheel nieuwe achtergrondmuziek en introduceerde een breakbeat die beter paste bij het geluid dat op dat moment populair was. De combinatie van Candi Statons soulvolle vocalen, het troostende tapijtje van synthesizers en die typische drumbeat zorgde voor een onmiskenbare clubhit die niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland razend populair was. Nu komt het curieuze: Truelove koos ervoor om óók het pseudoniem The Source te gebruiken en de mislukte versie van zijn landgenoot als het ware te overschrijven met een soort definitieve ‘You Got The Love’.

THE SOURCE FT CANDI STATON – You've Got the Love

Now Voyager

De ironie wil dat Trueloves hit allesbehalve een definitieve versie van ‘You Got The Love’ zou blijken, gezien de vele coverversies en remixes die sinds 1991 in verschillende studio’s zijn vastgelegd. Zelf deed de dj hier overigens enthousiast aan mee, door in 1996 onder de naam Now Voyager een radio edit uit te brengen die opnieuw in de top 10 kwam. Is het niet meer te volgen? Vergeet dan al die dj-namen en onthoud deze compacte radioversie van Now Voyager, die de goede elementen uit alle versies van ‘You Got The Love’ combineert. Neem die typische jaren 90-sound die Trueloves eerste hit zo goed maakte, voeg daar een perfecte intro aan toe, en je hebt geheid binnen twintig seconden kippenvel. Een piano, Candi’s prachtige zang, een aanzwellende drumbekken en dan ineens die kenmerkende breakbeat, die als een mokerslag tegen je achterhoofd beukt en je niets anders toelaat dan op de maat heftig mee te knikken.

The Source ft.Candi Staton-You Got The Love (New Voyager Radio Edit)

Covers

Televisiekijkers worden momenteel regelmatig aan ‘You Got The Love’ herinnerd, dankzij een Coca Cola-reclame waarin het liedje door een kinderkoor wordt gezongen. Het is de meest recente van enkele bekende coverversies die door verschillende artiesten werden opgenomen. In oktober 2009 bracht Joss Stone haar eigen  ‘You Got The Love’ uit, op haar vierde studioalbum Color Me Free! Een maand later walste Florence + The Machine daar echter met hun coverversie genadeloos overheen, een single die uiteindelijk zelfs de internationale doorbraak voor de groep zou betekenen. Het is dan ruim twintig jaar nadat Candi Staton het liedje nietsvermoedend opnam voor een kleine documentaire.

Florence + The Machine – You've Got the Love

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->