nummer van 16/01/2014 door

‘Crazy On You’ van Heart

Een vrouw met een gitaar?

Heart-Crazy On You

Het is nog steeds niet zo gebruikelijk, een vrouw op gitaar in een rockband. Zangeressen te over, maar in een andere rol op het podium zie je ze eigenlijk niet zo vaak. Dat beeld is in de eerste helft van de jaren zeventig nóg eenzijdiger. Maar er is ook Heart, met de zussen Ann en Nancy Wilson respectievelijk op zang én gitaar. De band is in die tijd een unicum in de door mannen gedomineerde rockwereld.

Ann Wilson in de jaren zeventig.

Ann Wilson in de jaren zeventig.

Als je opvalt, krijg je ook aandacht. In de eerste instantie maalt niemand om de kwaliteit. Dat komt pas als die eerste ring is afgepeld en het publiek zich eroverheen heeft gezet dat in dit geval ene Nancy Wilson gitaar speelt. En dan moet je je vers gewonnen publiek muzikaal overtuigen. Dat doet Heart, en met verve. Tot op de dag van vandaag heeft de band meer dan 35 miljoen platen wereldwijd verkocht. Het succes begint met ‘Crazy On You’. Het is de eerste single van de debuutplaat Dreamboat Annie (1976). Luisteraars in beperkte schare zijn al enigszins warmgelopen als het album verschijnt, dankzij de kleine succesjes op de lokale radio. Maar ‘Crazy On You’ speelt de band gelijk in de kijker bij een groter publiek.

Sociale onrust

Het nummer is ontzettend herkenbaar door de akoestische intro. Het samenspel van akoestische en elektrische gitaar in de rest van het nummer is voor die tijd redelijk ongekend. De tekst en de titel suggereren in eerste instantie geen filosofisch vergezicht – zangeres Ann Wilson zingt over iemand die even de wereldproblemen achter zich wil laten tijdens een heet nachtje – maar ze legde later uit dat de tekst een antwoord is op de stress in samenleving van die tijd. Vietnam en sociale onrust kleuren de gevoelens van vele jongeren begin jaren zeventig.

Nancy Wilson, ook in de jaren zeventig.

Nancy Wilson, ook in de jaren zeventig.

En het klinkt gewoon lekker vind ik. Vooral die refreintjes waarin Wilson “crazy on you” zingt. Het is niet voor niks een iconisch nummer voor de band.

Vorig jaar is Heart ook bijgezet in de Rock And Roll Hall Of Fame. De inmiddels 40-jarige band is ook een kleine 40 bandleden verder. Sommige vertrokken met wat drama; zowel Ann als Nancy had een relatie met medebandleden, anderen speelden maar heel even mee, zoals Gilby Clarke (Guns N’ Roses) en Mike Inez (Alice In Chains) in het vorige decennium. Maar voor de bijzetting in de Hall Of Fame haalde Heart de oudgedienden van het eerste uur van stal en speelde een spetterende versie van ‘Crazy On You’.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->