nummer van 15/01/2014 door

‘Rosanna’ van Toto

De drums, de zang, de Rosanna

I bless the rains down in Africa! Hold the line! Love isn’t always on ti-ime! Het is slechts een kleine selectie van zinnen uit bekende liedjes van Toto, door velen geliefd, door misschien wel evenveel gehaat. De Amerikaanse band kan binnen een tel een zaal in twee kampen delen. Vandaag zitten we in het kamp van de liefhebbers. Rosanna, meet you all the way!

De Rosanna shuffle

‘Rosanna’ start met de bekende half-time shuffle, een bekend jazzritme dat door Bernard Purdie gebruikt werd in Steely Dans ‘Home at last’ en met bas-accenten geïnspireerd op Clifton JamesBo Diddley-beat. De drumpartij (de Rosanna shuffle) maakte ‘Rosanna’ meteen herkenbaar op de radio en was een van de voornaamste redenen dat Amerika in 1982 massaal van Toto ging houden. De rest van het nummer moest daarna nog beginnen.

Met net zoveel ritmegevoel als de Rosanna shuffle zet Toto’s zanger Bobby Kimball dan het eerste couplet in. Kimball heeft hier nog een ingehouden stem; hij lijkt enige moeite te hebben de lage noten gecontroleerd te zingen en we vinden hem waarschijnlijk daarom twee zinnen later alweer een octaaf hoger, in wat zijn comfortabele bereik lijkt te zijn. I didn’t know you were looking for more than I could ever be; de uithaal op 0:48 laat horen dat het menens is. Het vingerknippen begint, de aanloop naar de bombastische refreinen wordt aangekondigd door triomfantelijke trompetten en het koortje gaat zingen: Meet you all the way, Rosanna yeah. Ik stel niet teveel vragen bij die tekst en ben allang blij dat er alweer een nieuw couplet, inclusief Rosanna shuffle, begint.

Korte carrière

Het album Toto IV, waar ‘Rosanna’ de eerste single van werd, was de grote doorbraak voor Toto. Na drie middelmatig ontvangen platen won de band in 1982 zeven Grammy’s voor onder andere Beste Nummer (‘Rosanna’), Beste Album en Beste Producer. Met drie van Toto’s grootste hits (‘Rosanna’ en ‘Africa’) op de plaat moeten de concerten van hun wereldtournees in die periode indrukwekkend geweest zijn. Het goede nieuws hield echter snel op. In 1984 werd zanger Kimball de groep uitgezet wegens zijn drugsproblemen. I never thought that losing you could ever hurt so bad. Geen van de vervangende zangers heeft het ooit zo goed kunnen doen als Kimballs uithaal op 2:02.

Rosanna Arquette, de muze

Er wordt vaak gezegd dat ‘Rosanna’ geschreven is voor de actrice Rosanna Arquette, die destijds een relatie had met Toto’s toetsenist Steve Parcaro. David Paich, een van Toto’s meest productieve componisten en schrijver van ‘Rosanna’, zou zich door de relatie van zijn bandgenoot hebben laten inspireren. Niets is minder waar. In werkelijkheid wilde Paich simpelweg een liedje schrijven met een vrouwennaam in de titel, zoals zijn vader had gedaan toen hij samen met Ray Charles nummers had geschreven. De naam Rosanna paste nu eenmaal goed in het ritme en meer zat er niet in.

Arquette was dan misschien niet Toto’s ‘Rosanna’, ze is wel de inspiratie geweest voor Peter Gabriels ‘In your eyes’ (Gabriel en Arquette woonden destijds samen). Als ik haar was geweest, had ik liever die andere gewild.

Tags: , , , , , , , ,

-->