nummer van 08/01/2014 door

‘Fly like an eagle’ van de Steve Miller Band

Het beste liedje over vogels

Fly Like An Eagle Steve Miller Band

Met maar vijf dollar op zak kwam Steve Miller in 1965 in San Fransisco aan en gaf die paar dollar zonder aarzeling uit aan een concert van de Butterfield Blues Band en Jefferson Airplane. Hij was een jonge muzikant, hongerig naar een eigen plekje in de muziekwereld. Elf jaar later bracht hij met de Steve Miller Band de single ‘Fly like an eagle’ uit die hem, als Barbra Streisand er niet was geweest, een nummer één hit had gegeven.

De Steve Miller Band begon in 1966 als de Steve Miller Blues Band nadat Steve Miller uit Chicago naar San Francisco verhuisde. Van jongs af aan was Miller al omringd geweest met muzikanten (zijn moeder was jazz-zangeres en zijn vader bevriend met Les Paul) en hij had in Chicago en New York al met de beste bluesmannen meegespeeld, maar het was in de broeiende San Fransisco rockscene dat hij het wilde gaan maken. In zijn beginjaren maakte de Steve Miller Band nog rock geïnspireerd op alles wat er zich in San Fransisco afspeelde. Tien jaar later kwam de band terug met rustiger bluesgeluid. De mellow sfeer van die stijl heeft de Steve Miller Band waarschijnlijk vaker dan hij verdiende op de achtergrond gezet, maar met ‘Fly like an eagle’ bewees Steve Miller dat zijn muziek, mellow of niet, wel degelijk bij de klassiekers hoorde.

‘Fly like an eagle’ kwam in 1976 uit op Steve Miller Bands gelijknamige negende album. Op het compilatie-album Anthology (1973) is te horen hoe het liedje drie jaar eerder al vorm begon te krijgen. In het nummer ‘My dark hour’ (hieronder) is een herkenbare versie van de ‘Eagle’-gitaarriff te horen. Zonder de elementen die ‘Fly like an eagle’ zo goed maken, komt ‘My dark hour’ niet boven een zesje uit, maar de basis voor de toekomstige hit is er al en de aanwezigheid van een fijnproever bewijst dat de kwaliteit van ‘Fly like an eagle’ in ‘My dark hour’ destijds ook al voelbaar was; de bas, drum en achtergrondzang werden opgenomen door niemand minder dan Paul McCartney.

Steve Miller Band – My Dark Hour

Hoewel de basis er was, miste ‘My dark hour’ nog alle details die ‘Fly like an eagle’ bijzonder maakten. Het bekende basloopje gevolgd door de aanstekelijke “tuu-dum-tuu-duu” aan het begin van het nummer klonken geweldig op de radio, de dromerige synth bracht je op dezelfde hoogte als de bezongen vogel. ‘Fly like an eagle’ maakte je in 1976 aan het dansen terwijl je meeneuriede met Steve, en op het einde van het nummer bleef je verward en geïntrigeerd luisteren naar de synths die een eigen leven leken te leiden. Door Barbra Streisands Oscar-winnende liedje ‘Evergeen’ bleef Millers nummer in 1976 haken op de tweede plek in de hitlijsten, maar won in 2012 wel de prijs voor “best-ever song about birds”, uitgereikt door het tijdschrift Birds & Blooms. Barbara Streisands ‘Songbird’ is niet in de lijst terug te vinden.

Tags: , , , , , ,

-->