nummer van 06/01/2014 door

‘Atomic Bomb’ van William Onyeabor

Wie is William Onyeabor?

William Onyeabor – "Atomic Bomb" (Official Video)

william-onyeabor-who-is-william-onyeabor-luaka-bopHet is een vraag die sinds de release van dit album een maand of twee geleden rondzingt. Wie is de lachende Afrikaan met zijn cowboyhoed? Is het de J.R. Ewing van het donkere continent? Of is het een koeienhouder uit Nigeria met een fascinatie voor Bonanza? Wie is het? Wat doet hij? Waar woont hij? Waar komt hij vandaan en wat heeft hij gedaan? Wie is William Onyeabor?

Zoveel vragen, maar helaas zijn er maar weinig antwoorden. Wat we wel weten, is dat Onyeabor cowboy noch oliebaron is. Er doen allerlei geruchten de ronde over wat hij deed in de jaren voordat hij als muzikant bekend werd. Hij zou een carrière als regisseur geambieerd hebben en was daarom naar de Sovjet-Unie getrokken om een filmopleiding te genieten. Over Wilfilms, de filmmaatschappij die hij bij zijn terugkeer opgericht zou hebben, is weinig bekend, behalve dat het (ook) de naam is van het label dat zijn acht platen uitbracht. Er wordt ook gezegd dat Onyeabor een rechtenstudie in Engeland afgerond zou hebben. Bewijs over deze twee geruchten is echter op zijn zacht gezegd schaars.

Wat wel zeker is (nou ja, zeker? Ik verwed mijn geld op geen enkel verhaal over deze man), is dat Onyeabor sinds het begin van de jaren tachtig een bestaan leidt als high chief in de stad Enugu, waar hij een paleis in het oerwoud heeft, en dat hij born again christian is. Over zijn muziek en zijn verleden wil hij met geen woord reppen. Op de antwoorden op onze vragen moeten we dus blijven wachten.

Dat duidelijkheid moeilijk te verkrijgen is, hebben ze bij Luaka Bop, het wereldmuzieklabel van David Byrne, frontman van Talking Heads, al ontdekt. Maandenlang probeert de platenmaatschappij de nodige informatie te verzamelen om een documentaire over William Onyeabor te maken. Zonder resultaat. Zowel de man zelf als de mensen die hem omringen houden de lippen stijf op elkaar.

Gelukkig heeft Luaka Bop wel een ander document uitgebracht dat boekdelen spreekt. Who Is William Onyeabor? is een driedubbele verzamelaar met daarop het beste uit het beperkte oeuvre van dit synthesizergenie. Luister hier naar en plaats het in de tijd (de vroege jaren tachtig) en ruimte (Nigeria). Synthesizers waren nog volop in opkomst. Ik kan me voorstellen dat ze in Nigeria destijds al helemaal niet vaak gebruikt werden. Luister naar de minimalistische disco funk van Onyeabor en hoor de echo’s van wat dan nog toekomstmuziek is voorbijkomen. De belangrijkste vraag wordt beantwoord. Wie is William Onyeabor? Iemand wiens werk je gehoord moet hebben.

Tags: , , , , , , , , ,

-->