nummer van 02/01/2014 door

‘Candy’ van Iggy Pop (feat. Kate Pierson)

Een gouden duet waarin iedereen zijn zegje doet

Iggy Pop – Candy

Nrc.next heeft vandaag uitgeroepen tot de Dag van de ex. Alsof er al geen overkill is aan ‘Dagen van …’ De krant vraagt lezers liedjes die aan hun ex herinneren op te sturen. Zelf trapt de redactie af met onder andere Damien Rice, Anouk, Gotye en Justin Timberlake. Tja, of deze Dag van de ex een blijvertje wordt, vraag ik me af. Om dan ook nog eens collectief aan onze exen te denken via die lome, melancholische genoegplaatsen vind ik al helemaal ver gaan. Waarom grijpen intelligente mensen, zoals die bij NRC werken, gelijk terug op van die sentimentele clichés? Waarom zou je iets breed uitmeten op een website om vervolgens met voorbeelden te komen die echt iedereen kan verzinnen?

Iggy Pop

Iggy Pop

‘Candy’, Iggy Pops grootste hit, gaat ook over een ex. Er zit geen groot en meeslepend verhaal achter. Het is een universeel liefdesliedje over een verloren liefde van lang geleden, waarin deze keer voor beide ex-geliefden plek is om hun zegje te doen. Om die andere kant een eigen geluid te geven, nodigde Pop Kate Pierson uit voor het duet. Zij maakt het decennium daarvoor naam met haar band The B-52s. Pop wil haar vanwege haar wat naïeve en landelijke tongval, zei hij daar ooit eens over. Maar ik denk dat Pop net zo onder de indruk was van ‘Love Shack’ als ik dat was, toen ik dat nummer voor het eerst hoorde.

Guns N’ Roses

‘Candy’ wordt een grote hit na verschijning. Het nummer staat op de in 1990 uitgekomen plaat Brick By Brick. Het is Pops eerste gouden album. Ook spelen en schrijven een paar bekende fans van Pops eerste band The Stooges mee, zoals Slash en Duff van Guns N’ Roses. De producer, Don Was (tal van artiesten, van The Rolling Stones tot Brian Wilson), is tevens een groot Stooges-fan. Hij zorgt ervoor dat Brick By Brick een wat hardere rocksound krijgt.

Het succes komt Pop gelegen. Eind jaren tachtig wordt hij door zijn platenlabel ontslagen, vanwege de muzikale richting die hij opgaat. Na een radiovriendelijke plaat vol hits, Blah Blah Blah (1986), komt Pop met Instinct (1988) dat weer doet denken aan de muziek die hij met The Stooges maakte: rauw en primitief. Zijn platenlabel hoopte op logisch vervolg van Blah … en laat hem vallen.

Kate Pierson

Kate Pierson

Kate Pierson

De zangeres op ‘Candy’, Kate Pierson, maakt in de jaren tachtig furore met haar band The B-52s, met als voorlopig hoogtepunt Cosmic Thing (1989) waarop hits als ‘Love Shack’ en ‘Roam’ staan. Ook een welkom succes, want het is de eerste plaat zonder origineel lid Ricky Wilson die in 1985 overleed aan aids.

Ik heb een zwak voor haar stem. Als ik moet uitleggen wat ik zo mooi vind aan ‘Love Shack’, dan zijn het die lange uithalen van Pierson in “Looooove shack, is a little old place where, weeee caaaaan geeeeet together”. In ‘Candy’ zingt Pierson ietwat bedeesder – ik vraag me wel eens af hoe het zou klinken als ze nog wat meer los was gegaan – maar het refrein is zo ontzettend kenmerkend Pierson. Schitterend.

Sowieso maakte ze regelmatig haar opwachting op platen van anderen. ‘Shiny Happy People’ van R.E.M. is ook een prachtig voorbeeld.

Misschien vinden anderen mensen ‘Candy’ wel net zo’n sentimenteel zeiknummer als ik die voorbeelden vind die NRC geeft op zijn website. Ik niet. Het is een nummer om op te dansen, te springen en mee te zingen. Het doet mijn verder niet denken aan een ex ofzo, ik vind het gewoon een gaaf nummer, voornamelijk vanwege Kate Pierson.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->