nummer van 01/01/2014 door

‘I started a joke’ van Bee Gees

Niet makkelijk om te lachen

The Bee Gees- 'I Started a Joke'

Toen Robin en Barry Gibb ooit in het vliegtuig zaten, werden de twee muzikanten opeens geïnspireerd door het hypnotiserende geluid van de draaiende vliegtuigmotoren. Het bromgeluid klonk als een majestueus kerkkoor en de twee konden niets anders dan naar de piloot rennen, hem bevelen zo snel mogelijk het vliegtuig te landen om het nummer af te schrijven in de dichtstbijzijnde pub. Dat van het vliegtuig stoppen is helemaal niet waar, maar verzon Robin eens in een interview om het verhaal achter ‘I Started A Joke’ sappiger te maken. Het liedje wordt er niet minder goed op.

‘I Started A Joke’ werd in december 1968 uitgebracht als single van het Bee Gees’ album Idea. Het ging in die tijd al niet goed meer tussen de leden van de groep, met onder andere het vertrek van guitarist Vince Melouny als gevolg van alle spanningen. Ondanks de fricties, schreven en produceerden de broeders Gibb een plaat die pareltjes bevatte als ‘I Started A Joke’. Robin, die het nummer grotendeels schreef en uiteindelijk ook zong, maakte met ‘ I Started A Joke’ een van de meest melodramatische nummers aller tijden, maar ook dat maakt het er zeker niet minder goed op.

In het nummer beschrijft de verteller hoe iets wat hij zegt helemaal verkeerd uitpakt en hij vervolgens zelf het slachtoffer wordt van zijn acties; hij begon een grap te vertellen en iedereen lachte, maar eigenlijk lachte de wereld hem uit, niet toe. Robins bijzondere stem kan alle pijnlijke emotie perfect bezingen, met zijn eigenaardige vibrato en de harde uithalen van zijn geknepen stem. Violen, harpen, een xylofooon, engelachtige ‘aaah’-koortjes en melancholische gitaarnoten verzachten de pijn zo goed als ze kunnen, maar Robins uithalen op 2:53 krijgen iedereen weer aan het huilen. Vervolgens begint Robin zelf ook te huilen: “I started to cry, which started the whole world laughing.” We hebben op NVDD al eerder Robin Gibbs stem de hemel in geprezen; ‘ I Started A Joke’ is weer maar een van de voorbeelden van zijn buitengewone talent.

In 1995 coverde Faith No More het Bee Gees-nummer en zette het op de b-kant van de single ‘Digging The Grave’. Mike Pattons stem lijkt hier verbazingwekkend veel op die van Robin Gibb en het is makkelijk voor te stellen dat hij veel zin had om dit nummer te zingen. Op zijn beurt lijkt Pattons stem hier ook weer op die van David Bowie. Zou hij ooit een poging wagen?

Faith No More – I started a joke

Robin Gibb overleed in 2012 in het ziekenhuis aan nierfalen na jarenlang te hebben gevochten tegen kanker. Nadat de dokter zijn ziekenhuiskamer verliet, kwam Robins zoon naast het bed van zijn vader staan om afscheid te nemen. Hij pakte zijn telefoon, zocht ‘I Started A Joke’ op op Internet en legde zijn telefoon op de borst van zijn zojuist gestorven vader. Hij kon geen andere woorden vinden die de stilte beter konden vullen. “Till I finally died, which started the whole world living. Oh, If I’d only seen that the joke was on me.”

Tags: , , , , , , ,

-->