nummer van 30/12/2013 door

‘Merry Christmas Baby’ van Rudy Ray Moore

Dromen van een zwarte kerst

Dolemite Christmas

De kerstdagen liggen achter ons. Morgen is het alweer de laatste dag van het jaar. Toch wil ik vandaag nog een kerstnummer aan bod laten komen, want we moeten weer een jaar wachten vooraleer we over jingle bells en stille nachten horen zingen. De kerstperiode afsluiten doen we echter zonder bovenstaande clichés. Nummer van de dag viert geen witte kerst, maar een zwarte, met Rudy Ray Moore.

rudy

Rudy Ray Moore in zijn mooiste kerstpak.

Je kunt gerust zeggen dat This Ain’t No White Christmas geen alledaagse kerstplaat is. Allereerst heb je natuurlijk de titel die er geen twijfel over laat bestaan dat je geen stille nacht hoeft te verwachten. En dan is er de hoes. Tja, die hoes… Rudy Moore hangt in zijn nakie wat ballen in een boom waaronder al wat cadeautjes liggen: een handvol vrouwen met niet meer om het lijf dan wat lint. Het is Moore ten voeten uit, die met suggestieve albumtitels als Eat Out More Often en I Can’t Believe I Ate The Whole Thing (inclusief weinig aan de fantasie over latende hoezen) bewezen heeft niet vies te zijn van seks en bijpassende teksten.

Sommige titels op dit album houden de schijn nog even op. ‘Merry Christmas Baby’ en ‘The Night Before Christmas’ (part 1 en part 2), het klinkt allemaal zo lieflijk. Maar laat het maar aan Rudy Ray over om met zijn kerstgedachte bij orale seks te zitten. “It’s Christmas time once again. And I’d like to leave you with one thing.” Let op, hier komt wijze raad van ome Rudy. “You know, if the Pilgrim fathers would have shot a wildcat instead of a turkey, we’d be eating pussy for Thanksgiving.”

Rudy Ray Moore heeft altijd wel gezongen, maar in de eerste plaats was hij toch een komiek. Een van het grove soort, zoals Richard Pryor. Net zoals Bill Cosby combineerde hij comedy met acteerwerk en een zangcarrière (net zoals bij Cosby een mix van stand-up comedy en zang) , maar omwille van zijn grof taalgebruik en seksueel “getinte” teksten kwam hij nooit op de buis en brak hij nooit door. Met de kerstsfeer nog in het hart en de goede voornemens voor 2014 in het vooruitzicht kunnen we maar hopen dat het volgend jaar een zwarte kerst wordt voor de ondertussen overleden Rudy Ray Moore.

Tags: , , , , , , , ,

-->