nummer van 26/12/2013 door

‘La Comparsa’ van ZZ en de Maskers

Ons muzikale geheugen mag wel wat beter

ZZ & DE MASKERS La Comparsa

‘La Comparsa’ van Z.Z. en de Maskers is een echte Nederlandse popklassieker en de band mag zich een van de pioniers van de Nederbeat noemen. De Amsterdamse groep formeerde zich begin jaren zestig rondom zanger Boris Blom (artiestennaam Bob Bouber). Hij wilde wat meer naar de Nederlandse podia brengen dan zomaar een bandje. Daarom bedacht hij dat de hele band maskers moest dragen tijdens hun optredens. Een opvallende gimmick, maar ook lekker onhandig, dus de maskers gingen snel weer af.

Een van de eerste nummers waar de band bekendheid mee kreeg, was ‘Dracula‘ Een opmerkelijk en grappig voorbeeld uit de Nederlandse pophistorie. De band richt zich in het begin op Nederlandstalige liedjes, maar daar komt al snel verandering in. De Maskers gaan zich bezighouden met instrumentale liedjes waar zanger Blom niet aan te pas komt. De relatie tussen hem en de rest van de band is namelijk niet zo goed. Blom ziet zichzelf als leider van de band en vindt dat de rest in dienst van hem staat. Daarom neemt de band wat afstand van hem.

Met die instrumentale nummers wordt succes gehaald. ‘La Comparsa’ is daar een mooi voorbeeld van, met een schitterende solo van gitarist Jan de Hont. Het wordt bij verschijnen al een hit en staat dit jaar nog steeds in de Top2000. Hoewel het jarenlang ergens rond de 500e plek rondhing, staat het nummer dit jaar op 1757. Het nummer daalt al jaren, jammer genoeg.

NPI01_000031_U

Geïnspireerd door de populariteit van de Engelse beatmuziek, gaat Z.Z. en de Maskers ook over op Engelstalig werk. En ook daar scoort de band kleine succesjes mee. Blom verlaat de groep overigens in 1965, na al dat geruzie. Het lijkt nooit helemaal geboterd te hebben tussen hem en de andere leden. Liedjes die daarna komen, zoals een cover van ‘Brand New Cadillac‘, doen het ook nog goed, maar het succes van ‘La Comparsa’ blijft uit. De band wordt eind jaren zestig opgeheven en de Maskers zoeken ieder hun eigen weg. Uiteindelijk wordt de groep in de jaren tachtig en in 2000 weer heropgericht door gitarist Jan de Hont, met wisselend succes. Maar ook hij hangt in 2008 de gitaar in de wilgen vanwege gezondheidsproblemen.

Als je niet oplet verdwijnen dit soort bands naar de marge van ons muzikale geheugen, ondanks de vaak mooie en opmerkelijke (‘Dracula’ bijvoorbeeld) liedjes. Het is onze nationale trots en laat zien dat in Nederland muziek niet alleen als vehikel wordt gezien om bekend te worden. Het is goed zoeken, maar er zijn artiesten die muziek maken leuk vinden. Dat hoor je in ‘La Comparsa’, op 1757 in de top2000, maar vandaag hier op 1.

Tags: , , , , , , ,

-->