nummer van 25/12/2013 door

‘Mr. Sandman’ van The Chordettes

Voor de dromers onder ons

Mr. Sandman – The Chordettes

Mister Sandman?

–  Yes?

Die “Yes?” kwam van Archie Bleyer, oprichter van het Cadence Records label. In 1954 bracht het label ‘Mr. Sandman’ uit van The Chordettes, de barbershop-hit met de ‘bambambambambam’ die iedereen kent en onmogelijk na kan doen (probeer maar). Bleyer trouwde later in zijn leven met een van The Chordettes en maakte zichzelf onvergetelijk met de all american hit die je binnen een tel in de zoete wereld van drive-thru diners, oneindige coffee refills en “hi sweetheart, how are ya doin’ today?”s vervoert. Maar wie is de Sandman eigenlijk echt?

sandman2

Klaas Vaak op de Amerikaanse radio

De Sandman, zoals wij die kennen, is een creatie van Deense schrijver Hans Christian Andersen. In het volksverhaal Ole Lukøje (uit circa 1840) loopt het zandmannetje genaamd Ole Lukøje iedere avond op zijn sokken naar de kamers van kinderen om ze een verhaal te vertellen. Er is niemand die meer verhalen kent dan hij en het is zijn wens ze allemaal met kinderen te kunnen delen. Het enige probleem is dat kinderen nooit stil en geduldig genoeg zijn om een heel verhaal uit te zitten. De zand die hij in hun ogen strooit zorgt ervoor dat kinderen hun ogen niet meer goed open kunnen houden en in slaap vallen, weerloos tegen het lange verhaal dat aan hen voorgedragen zal worden. Op dat moment pakt Ole een van zijn twee paraplu’s, die ene waar allerlei plaatjes in staan, opent hij die boven het hoofd van het kind, waardoor hij of zij vervolgens droomt van de verhalen die Ole vertelt en de plaatjes die in de paraplu te zien zijn. Dat kind wordt met mooie verhalen wakker. Voor stoute kinderen pakt Ole zijn andere paraplu, zonder plaatjes. De kinderen die met die paraplu in slaap vallen, worden wakker zonder verhaal; zij hebben die nacht niet kunnen dromen.

Nog voor Andersen schreef de Duitse auteur E.T.A. Hoffman een verhaal over een personage dat zand in de ogen van kinderen gooide die niet konden slapen. Door het zand vielen de ogen van die kinderen uit hun hoofd en kon der Sandmann ze oprapen en later, op de maan, aan zijn eigen kinderen te eten geven. Merry Christmas, everybody!

Pat Ballard, de schrijver van ‘Mr. Sandman’, herschreef een paar maanden na de Klaas Vaak-hit het nummer tot een kerstliedje. Luister hieronder naar ‘ Mr. Santa’ van Dorothy Collins.

Mister Santa by Dorothy Collins

Tags: , , ,

-->