nummer van 24/12/2013 door

‘Gone Away From Me’ van Holly Williams

De familietraditie voortgezet…

Holly Williams – Gone Away From Me

De muzikaliteit zit diep in de genen van de familie Williams, zoveel wist ik al wel. De oude Hank Williams geldt nog altijd als één van de meest invloedrijke countrymuzikanten en ook zijn zoon Hank Williams Jr. had de nodige successen op muzikaal vlak. De derde generatie Williams zet die muzikale bloedlijn driftig voort, al pakt Hank Williams III het beduidend ruiger aan dan zijn vader en opa door onder andere samen te werken met Pantera’s Phil Anselmo in Superjoint Ritual. Dit jaar ontdekte ik echter nog een telg uit de getalenteerde countryfamilie, met dank aan een tip van oud gastblogger Peter Bootsman.

De eerste kennismaking in de vorm van een YouTube-clip beviel goed, waarna ik ontdekte dat de 32-jarige Holly Williams dit jaar met The Highway haar derde plaat uitbracht. Op dat album blijft ze − in tegenstelling tot haar broer Hank Williams III − keurig op het pad van de traditionele country, met af en toe een uitstapje richting americana. De fascinatie voor de donkere kant van het leven deelt ze echter wel met haar broer. Openingsnummer ‘Drinkin’’ is wat dat betreft direct al een mooi voorbeeld, over een gezin waarin drankmisbruik en geweld de dienst uitmaken. Je hoort de bittere ellende in elke lettergreep als ze zingt: “I raise your babies and I kiss your lips, so why are you cheatin’ on a woman like this?”

Holly Williams – Drinkin' Official Video

Williams brengt het zo overtuigend dat je de neiging hebt om haar op haar woord te geloven en haar ergens in een achterbuurt van haar woonplaats Nashville ziet wegkwijnen. Maar nee, met haar man, labrador, kledingwinkel en slecht geüpdatete lifestyleblog leidt ze eigenlijk een verrassend burgerlijk leventje. Dat betekent overigens niet dat ze niks van ellende weet, want in 2006 maakt een auto-ongeluk bijna een einde aan het leven van haar en haar zusje. Het was een tijdlang maar de vraag of ze überhaupt nog gitaar zou kunnen spelen, maar drie jaar later bracht ze alsnog haar tweede album Here With Me uit. Dat bijna fatale ongeluk bezingt ze daarop in het nummer ‘Without Jesus Here With Me’.

Holly WilliamsNa twee albums op major labels bracht ze The Highway dit jaar uit op haar eigen Georgiana Records. Een persoonlijkere aanpak dus, die ook hoorbaar is in de nummers en bescheiden arrangementen. Slechts een paar gitaarakkoorden zijn al genoeg om de juiste sfeer neer te zetten, zoals in het nummer van vandaag. Overigens heeft ze de plaat niet helemaal zonder hulp op hoeven te nemen. Voor de extra stem in ‘Gone Away From Me’ had ze maar één wens: dat haar idool Jackson Browne die zou zingen. Zonder dat Williams het wist bleek Browne al liefhebber van haar werk en hij stemde dan ook direct in met haar verzoek. Een beter verhaal had ze zelf niet kunnen verzinnen.

Tags: , , , , , , ,

-->