nummer van 23/12/2013 door

‘The Ghetto’ van Donny Hathaway

Kwantiteit/kwaliteit

Donny Hathaway – the Ghetto

Het was me nog nooit echt opgevallen, maar veel van de grote namen uit het soul- en funkwereldje in de jaren zeventig brachten platen uit alsof het niets was.

Marvin Gaye bracht vijf studio albums, een soundtrack en een plaat met Diana Ross uit.
– Van Stevie Wonder verschenen maar liefst acht lp’s in tien jaar tijd (waaronder twee dubbelaars).
Diana Ross kwam aan een plaat per jaar (waaronder het album met Gaye).
– Maar liefst elf platen van Aretha Franklin kwamen op de markt tijdens de seventies.
– En James Brown, je weet wel… The Hardest Working Man In Show Business, bracht maar liefst DRIEËNTWINTIG platen uit in amper tien jaar tijd.

Over de kwaliteit van het werk van bovenstaande artiesten wil ik geen discussie gaan voeren. Of je ze nu goed vindt of niet, iedereen zal erkennen dat het grote namen zijn en dat deze artiesten hun strepen verdiend hebben, ook al brachten ze ook wel eens wat minder goed werk uit. Natuurlijk moest je muziek goed zijn om boven het maaiveld uit te steken, maar bovenstaande cijfers getuigen er ook van dat je er in ieder geval bij gebaat was een constante output te hebben, zodat je niet vergeten zou worden.

Artiesten met een minder omvangrijk oeuvre zitten toch in een andere categorie. Ze kunnen zeker invloedrijk geweest zijn. En populair. Maar door het gebrek aan een uitgebreide back catalogue belanden ze niet in de afdeling ‘Superster’, maar in ‘Wat als…’. Donny Hathaway is misschien wel het grootste vraagteken in deze groep, waarvan de kwaliteit van het werk de kwantiteit ruim compenseert.

Te weinig tijd

Het verschil tussen bovenstaande discografieën en die van Hathaway is duidelijk. De laatstgenoemde bracht dan wel zes albums uit tussen 1970 en 1974 (drie studio-albums, een liveplaat, een soundtrack en een album met duetten met Roberta Flack) en was dus goed op weg om een gelijkaardig oeuvre bij elkaar te pennen. Toch kwam het niet zover. De zanger uit ChicagoDonny-Hathaway-Roberta-Flack haalde zelf het einde van het decennium niet. Hij ontnam zichzelf begin januari 1979 het leven.

Dat die stortvloed aan releases in de eerste helft van de jaren zeventig aan een even abrupt einde kwam als Hathaways leven enkele jaren later was het gevolg van de ernstige depressie waaraan de zanger leed. Hij was gediagnosticeerd met paranoïde schizofrenie en stond ervoor bekend dat hij het lang niet altijd zo nauw nam met het nemen van de voorgeschreven medicatie. Met de bekende gevolgen van dien.

Genoeg talent

Het had zo anders kunnen lopen, want het gebrek aan kwantiteit mag er dan wel geweest zijn, over de kwaliteit van het werk van Hathaway valt niet te klagen. Met Roberta Flack won hij een Grammy. Hij produceerde succesvolle albums van Willie Nelson en stadgenoot Curtis Mayfield.

Hathaway combineerde moeiteloos het beste van soul, funk en jazz. Luister maar eens hoe ver ‘Magnificent Sanctuary Band’ en ‘Come Back Charleston Blue’ uit elkaar liggen. Moeiteloos zingt de zanger zowel de funky zanglijnen van het eerste nummer als de jazzy vocalen van het tweede. Bovendien was Donny Hathaway niet bang voor  verandering. Hij experimenteerde met country en schreef een twintig minuten durend stuk voor piano, ietwat grotesk en zeker niet zijn beste werk, maar het getuigde van lef.

Zyxygy Concerto leading into Someday We'll All Be Free – Donny Hathaway

Donny Hathaway, de man die zich bij de allergrootsten der aarde had kunnen voegen, bleef steken op een handvol uitstekende platen en een leven vol problemen. ‘The Ghetto’ is één van zijn bekendere nummers. Het heeft lang niet met dezelfde status als bijvoorbeeld ‘What’s Going On?’, maar met ‘The Ghetto’ kwam Hathaway al wel eerder met sociale kritiek dan de Motown-zanger. Het nummer wordt voortgestuwd door latinritmes en handgeklap. Het blinkt uit in soberheid. Hathaways boodschap bestaat uit twee woorden: “The Ghetto”. Meer heeft hij niet nodig om zijn boodschap over te brengen. Toch waren wat extra jaren, wat extra nummers niet mis geweest. Donny Hathaway had zoveel meer kunnen zeggen.

Tags: , , , , , , , , ,

-->