nummer van 22/12/2013 door Guuz Hoogaerts

‘No Presents For Christmas’ van King Diamond

Het beste metal-kerstnummer ooit

Nog een paar nachtjes slapen en dan barst de kerstgezelligheid weer los. Dat je die dagen ook zonder gezapige hits van Wham en Band Aid kunt doorkomen, bewijst Guuz Hoogaerts met een stel bloggers ieder jaar weer op het fantastische Christmas A Go Go. Alternatieve kerstliedjes voor liefhebbers van ieder genre en ieder perspectief op de feestdagen. Neem nou metalkoning King Diamond met ‘No Presents For Christmas’. Kerst was nog nooit zo evil.

King Diamond- No Presents For Christmas

Ik houd van kerstliedjes, maar nog meer van afwijkende kerstliedjes. In elk genre denkbaar. Punk, country, soul, maar mijn weak spot zijn metalen kerstliedjes. En dan het liefst originals, dus niet de bekende kersthits op maximaal volume gespeeld (neem deze), al zijn die op z’n tijd best leuk. Nee, ik denk eerder aan Corey Taylor (van Slipknot) die zijn afkeer van het kerstfeest op z’n James Hetfields van zich afzingt in ‘X-M@as’.

King DiamondOver James Hetfield gesproken, hij is samen met de rest van Metallica een groot fan van de Deense metalband Mercyful Fate. Die maakte vooral in de jaren tachtig diepe, diepe indruk met haar zwaar metalen satanisme, aangedreven door meesterlijke gitaarriffs, progrockbreaks en de hoge uithalen van zanger King Diamond. Die onder de corpse paint zat en zijn microfoon monteerde op een kruis van botten. Metallica nam op het cover-album Garage, Inc. een ode op aan Mercyful Fate, die bestond uit een medley van nummers van het album Melissa. Zelf was ik als teenage metalhead helemaal ondersteboven van de opvolger, Don’t Break The Oath uit 1984. Al vanaf opener ‘A Dangerous Meeting’, met de gestaalde dubbele gitaarriff, weet je al uit welke hoek van het kerkhof de gure wind waait. Het gegil, het geflirt met satan, de orgels, de koren en de glorieuze riffs (luister vooral eens naar ‘Come To The Sabbath’), het doet misschien wat stereotyp, om niet te zeggen parodisch aan, maar ik lustte er wel pap van. Nog steeds eigenlijk wel. Terzijde; tijdens een interview met Marco Borsato bekende de zanger dat ook hij een hardrockverleden had, sterker, zijn theorie was dat eigenlijk iedere blanke middenklasse jongen die opgroeide aan het einde van jaren zeventig, begin jaren tachtig een metalverleden heeft.

Terug naar Mercyful Fate. Na de release van Don’t Break The Oath speelden ‘muzikale meningsverschillen’ op en viel de groep uiteen. Gitarist Hank Shermann zou een makkelijker, commercieel beter verkoopbaar geluid willen, zanger King Diamond weigerde dat. Maar het eerste nummer waar de zanger onder eigen naam mee naar buiten kwam na de break-up, was… een kerstnummer. Een liedje dat begint met een vrolijke medley van twee bekende kersthits (‘Jingle Bells’ en ‘ I Saw Mommy Kissing Santa Claus’) waarna een stevige riff binnenvalt en King Diamond zijn kenmerkende kakellach laat horen. Binnen twee minuten tikt King al de hoogste regionen van zijn stembereik aan. Zwaarder dan dit metaal kun je het haast niet krijgen. Het is het beste metal-kerstnummer ooit, nog altijd. En het grappigste. Blijf vooral luisteren tot de allerlaatste tonen.

Tags: , , , , , , , , ,

-->