nummer van 17/12/2013 door

‘Party All The Time’ van Eddie Murphy

Het kan niet altijd feest zijn

Eddie Murphy – Party All The Time (HD)

Kris’ stuk van gisteren over de zangambities van Muhammad Ali brachten me aan het denken over andere beroemdheden die geen genoegen namen met het talent waarmee ze in eerste instantie wereldberoemd werden. Voorbeelden genoeg natuurlijk, van Steven Seagal en William Shatner tot David Hasselhoff en Chuck Norris. Vaak vermakelijker dan oorstrelend te noemen en vooral voor het publiek reden om al die perfecte mensen eindelijk eens ergens op af te branden. De film Coming To America herinnerde me laatst ook weer eens aan zo´n poging, toen ik Eddie Murphy in zijn rol van Randy Watson hoorde zingen.

Alhoewel, een poging… Murphy heeft ondertussen meerdere releases op zijn naam staan die laten zien dat zijn drang om te zingen meer is dan een kortstondige bevlieging. Of die nummers altijd even smaakvol zijn is een andere kwestie, maar dat hij kan zingen blijkt vaak genoeg. Wie zijn stand-up show Delirious zag herinnert zich ongetwijfeld nog zijn rake imitaties van Michael Jackson, Elvis Presley en James Brown. Overigens wordt een van zijn motivaties om te zingen ook al snel duidelijk.

Eddie Murphy – Delirious (Singers Get Pussy) [Live on stage]

Murphy vermomt zijn muzikale aspiraties hier natuurlijk in een komische sketch, maar zijn wens om te zingen dook in die jaren al wel vaker op. Zo zong hij regelmatig mee in het achtergrondkoortje van The Bus Boys, de band die te zien is aan het begin van Delirious en films als 48 Hrs. en Ghostbusters van muziek voorzag. Een paar jaar daarvoor had hij met ‘Boogie In Your Butt’ zelfs al zijn eerste muzikale uitspatting voor het nageslacht vastgelegd.

In 1984, na zijn eerste successen in Saturday Night Live, 48 Hrs. en Beverly Hills Cop, besloot Murphy dat het tijd was om het serieuzer aan te pakken. Hij zat namelijk al vanaf zijn vijftiende in bandjes en maakte eigenlijk constant muziek als hij niet met stand-up of films bezig was. Met zijn verse status als wereldster gingen ineens de gekste deuren open, zoals die van Stevie Wonder die nog wel een nummer voor hem had liggen. Zo kwam hij uiteindelijk ook terecht bij muzikant en producer Rick James, bekend van de funkhit ‘Super Freak’.

Tijdens het bezoek aan zijn thuisstudio in Buffalo, New York, zit Murphy daar twee weken vast vanwege een heftige sneeuwstorm. Een vlucht naar huis zit er niet in en het aanvankelijk geplande dagje werd een studiosessie van enkele dagen, waarin uiteindelijk ‘Party All The Time’ werd opgenomen.

Eddie Murphy/Rick James – "Party all the time" home studio

Tegenwoordig wordt ‘Party All The Time’ regelmatig genoemd in lijstjes met meest wanstaltige nummers uit de jaren tachtig, ultieme one hit wonders of andere weinig eervolle vermeldingen. Toch haalde het nummer uiteindelijk de tweede positie in de U.S. Billboard Hot 100.

Ik heb tijdens het schrijven van dit stuk tevergeefs gezocht naar een positief verhaal over Murphy’s hitsingle, maar dat was simpelweg niet te vinden. Behalve de hoge notering in de hitlijst is er werkelijk geen enkel bewijs te ontdekken dat mensen dit ooit een goed nummer vonden. Lacherige commentaren zijn er volop, steevast in de combinatie met de opmerking dat dit nummer weer het zoveelste voorbeeld was van een beroemdheid die zo nodig moest zingen. Maar is het nummer nou echt zo slecht?

Eddie Murphy - Party All The TimeJa, eigenlijk wel… Na het vlijmscherpe Delirious lopen klagen dat je meisje wat te vaak met haar vriendinnen op stap gaat, is natuurlijk al te ongeloofwaardig voor woorden. Daarnaast zit er in één door Murphy geïmiteerde gil van James Brown meer soul dat in de complete vier minuten en veertien seconden die ‘Party All The Time’ duurt. En over de clip zullen we het maar niet hebben. Overigens is Murphy tegenwoordig duidelijk over zijn minimale creatieve aandeel in het nummer. Alle muzikale eer gaat naar Rick James, waarbij Murphy uiteindelijk ook maar niet meer deed dan hem werd verteld.

Of Eddie Murphy daarna op muzikaal vlak wat minder ijverig is geworden? Nou nee, niet echt. In de jaren erna volgden nog een aantal slaapverwekkende platen en op z’n minst vreemde samenwerkingen met Shabba Ranks en Michael Jackson. Zijn rol als James “Thunder” Early in de musicalfilm Dreamgirls leverde hem nog wel een Golden Globe op en ook als Donkey mag hij in de animatiefilmserie Shrek nog wel eens wat zingen.

En tegenwoordig? Tegenwoordig maakt Eddie reggae, samen met Snoop Lion. Een volledig album staat voor volgend jaar in de planning en er zijn zelfs geruchten over een tournee. Party all the time, voor Eddie in ieder geval wel.

Eddie Murphy – Red Light ft. Snoop Lion

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->