nummer van 13/12/2013 door

‘Mine’ van Beyoncé ft. Drake

Een verrassingsaanval van de post-R&B beweging

BeyoncéVanochtend stond de wereld op met een nieuw album van Beyoncé. Gisteravond, toen we braaf onder onze dekentjes kropen, hadden we nog geen idee. Zoals echtgenoot Jay Z en zijn makker Kanye West ons eerder al flikten bij het uitkomen van hun Watch The Throne, is het eventuele uitlekken van haar nieuwste plaat zorgvuldig bestreden door hem niet op een fysiek medium als cd of lp uit te brengen. En zo werd het album Beyoncé, haar vijfde inmiddels, de ultieme verrassing voor onder de kerstboom. Geen fan had er op gerekend. Hoe hadden we ook kunnen raden dat Mrs. Carter te midden van haar uitputtende wereldtour nog tijd had om deze klus te klaren? Gezien het korte haar in de clip van ‘Mine’, een nieuwe look die pas vorige maand werd onthuld en tevens menig roddelblog ondersteboven zette, is de video ook écht vers van de pers. In het persbericht licht Beyoncé haar beweegredenen voor deze blitzkrieg-aanpak toe:

I didn’t want to release my music the way I’ve done it, I am bored with that. I feel like I am able to speak directly to my fans. There’s so much that gets between the music, the artist and the fans. I felt like I didn’t want anybody to give the message when my record is coming out.

I just want this to come out when it’s ready and from me to my fans…I just want to give my album to the people I love and respect and hope that they feel the same thing I felt when I made the music.

Gelukkig is het verrassingselement lang niet het enige bijzondere aan Beyoncé. Het is een visual album geworden, alleen op internet te beluisteren en voorzien van maar liefst 17(!) videoclips, waarbij er geen één ook maar lichtelijk doet vermoeden dat ie afgeraffeld is. De grootsheid van de video’s doet bij vlagen denken aan de aanpak van Michael Jackson, maar zelfs hij heeft het nooit gepresteerd om in zo’n korte tijd zoveel aandacht te geven aan een dergelijk aantal liedjes, met bijpassende videoclips. De nadruk op het visuele aspect is voor het eerst sinds MTV geen videoclips meer uitzendt weer een trend. Zo lanceerde Pharrell Williams onlangs een 24 uur durende clip voor zijn single ‘Happy’. Beyoncé over het belang van beeld bij haar muziek:

I see music, it’s more than just what I hear. When I’m connected to something, I immediately see a visual or a series of images that are tied to a feeling or an emotion, a memory from my childhood, thoughts about life, my dreams or my fantasies. And they’re all connected to the music.

Op Beyoncé’s website kun je de toewijding en zorgvuldigheid waarmee het visuele gedeelte van het album is aangepakt met eigen ogen aanschouwen; van iedere clip is een voorproefje van 30 seconden te bekijken. ‘Mine’ springt er meteen uit als een waar kunstwerkje, een post-R&B spektakel dat zowel visueel als muzikaal de conventies van het genre doorbreekt. De gastbijdrage van Drake, die tevens meeschreef aan de muziek, is hierbij essentieel.

Beyoncé & Drake

Beyoncé is, hoewel pas 32, onderdeel van de oude garde R&B-artiesten, de oude school die voornamelijk gestoeld is op goed in het gehoor liggende popnummers met een duidelijk te volgen lijn. Drake, maar ook bijvoorbeeld Jessie Ware en Frank Ocean, experimenteren de laatste jaren met nieuwe vormen waarbij catchyness helemaal niet op de eerste plaats hoeft te komen. R&B is van een tamelijk eendimensionaal genre uitgegroeid tot iets vernieuwends, een spannend experiment dat nog lang niet uitgeëvolueerd lijkt. Beyoncé is in de ban van deze nieuwe blik op de muziekstroming; haar vorige album 4 hintte daar al naar, maar op het nieuwste album geeft ze zich volledig over. Dat Frank Ocean, na het succes van zijn eerdere collaboratie met de zangeres, ook nu weer meeschreef aan één van de liedjes is dan ook geen grote verrassing. ‘Superpower’ is iets minder ontzagwekkend dan ‘Mine’, maar gaat er ook goed in. Bovendien is het spotten van cameo’s in onderstaande video extra leuk: naast Frank Ocean zien we onder meer Pharrell Williams en de dames van Destiny’s Child langskomen. Een waar feest, zo’n nieuw album van Beyoncé.

Tags: , , , , , , ,

-->