nummer van 06/12/2013 door

‘Contagious’ van The Isley Brothers

De saga van R. Kelly en Mr. Biggs

The Isley Brothers – Contagious

“I don’t like to just write songs, I like to write life”, zo begon R. Kelly twee weken geleden aan een belachelijk interview met Rolling Stone Magazine, waarin de R&B-zanger bewees letterlijk van ieder onderwerp een sexy pophit te kunnen maken. De interviewers gaven hem vier songtitels: Sex DolphinIce HockeySex Newspaper en Italian Hero Sandwich of Love. Aan Kelly de taak om er direct een broeierig liedje van te maken. Eitje toch? Voor Kelly wel: het resultaat vind je hier. Nu leerden wij R. Kelly natuurlijk met zijn gestoorde ‘Trapped In The Closet’-reeks al kennen als een zanger die er van houdt om kleine soaps van zijn liedjes te maken.

Vóór ‘Trapped In The Closet’ was er echter al de vete met ene Mr. Frank Biggs, een fictieve maffiabaas gespeeld door soulopa Ronald Isley. De bekendste hit uit de serie was ‘Contagious’, waarin Biggs zijn vrouw in bed betrapt met R. Kelly en ze al zingend ruzieën over het zojuist ontdekte bedrog. Minder bekend is het feit dat naast ‘Contagious’ nog minstens elf liedjes bestaan waarin de gespannen relatie tussen R. Kelly en Mr. Biggs bezongen wordt, en de meeste zijn gelukkig voorzien van een vermakelijke videoclip om het geheel extra goed te volgen. Het Amerikaanse blog Mostly Junkfood nam de ondankbare taak op zich om dit ellenlange verhaal chronologisch voor ons uit te zoeken. Vandaag lees je het ook hier, in het Nederlands, op Nummer van de Dag.

‘Down Low (Nobody Has To Know)’ van R. Kelly

Toen R. Kelly in 1995 ‘Down Low’ opnam, had hij niet kunnen voorzien dat hij een grotesk monster van een liedjescyclus ontketende, die bijna een decennium zou duren en waaraan meerdere artiesten zouden meedoen. In dit eerste deel van het verhaal werkt hij voor Mr. Biggs, die hem vraagt om op zijn liefje te passen wanneer hij niet thuis is. Dat kan maar op één manier eindigen: Kelly die in bed betrapt wordt (zo eindigen of beginnen de meeste van zijn liedjes) en in de woestijn in elkaar geslagen wordt. Het einde is extreem dramatisch, zelfs voor Kelly’s doen: zijn liefje is ook in elkaar geslagen en bezwijkt in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Dat verdiende een vervolg.

R. Kelly – Down Low (Nobody Has To Know) (Full Version) ft. Ronald Isley, Ernie Isley

‘Down Low (Remix)’ van R. Kelly

De remix van ‘Down Low’ is zoals veel remixes uit de jaren 90 niet zozeer een andere versie van hetzelfde liedje, maar eigenlijk een geheel nieuw liedje met dezelfde titel als het origineel. We zien de beelden uit de ‘Down Low’-clip opnieuw, maar nu reflecteert R. Kelly op deze bittere herinneringen vanachter een epische, witte Yamaha-piano. Hadden we niet willen missen.

‘Floatin’ On Your Love’ van The Isley Brothers ft. Angela Winbush, Lil’ Kim & 112

Ah! Voor het eerst mag het verhaal van Mr. Biggs worden verteld, door The Isley Brothers. R. Kelly is even buiten beeld en in ‘Floatin’ On Your Love’ wordt de gelegenheid genomen om te laten zien dat Mr. Biggs ook niet bepaald het rolmodel voor monogamie is. De rolverdeling? Angela Winbush, Ronald Isleys echte vrouw op dat moment, speelt zijn echtgenote. Lil’ Kim mag de verleidelijke maîtresse uithangen, een rol die ze met zinnen als “Get c-notes every time I deep-throat” iets te serieus neemt.

The Isley Brothers " Floatin' On Your Love" Feat Angela Winbush, Lil' Kim , Sean"Puffy" , 112

‘Friend Of Mine’ van Kelly Price ft. Ronald Isley & R. Kelly

Nu wordt het pas echt leuk: naast R. Kelly, The Isley Brothers en enkele gastzangeressen vond eind jaren 90 de halve R&B scene het blijkbaar nodig om zich in het verhaal te mengen. In ‘Friend Of Mine’ is Kelly Price in tranen omdat ze ontdekt dat haar man, R. Kelly, de lakens met een andere vrouw deelt. Ze belt haar peetoom, natuurlijk Mr. Frank Biggs, om het hele verhaal uit de doeken te doen. Kelly en Isley vonden in dit liedje voor het eerst een nieuwe vorm die ze in bijna alle opvolgende video’s zouden gaan gebruiken: de gezongen dialoog. In een hilarische scène belt Biggs naar Kelly om hem al zingend te vertellen dat hij moet stoppen met zijn overspel. Kelly ontkent in alle toonaarden en toonladders. Oja: dit hele telefoongesprek vindt plaats terwijl R. Kelly met zijn stiekeme vriendinnetje in bed ligt. BAM!

Kelly Price – Friend Of Mine ft. Ronald Isley, R. Kelly

‘Bitter’ van Chanté Moore

Chanté Moores ‘Bitter’ lijkt op het eerste gezicht niet veel met het hele verhaal te maken te hebben. Vanuit de ogen van een minnaar zien we een vrouw verscheurd worden door schuldgevoel. We flikflooien wat met haar in bed, ze vindt ons leuk, maar tegelijkertijd kan ze haar echtgenoot niet van haar afzetten. Aan het eind kijken we in de spiegel. Wie kijkt er naar ons terug? R. Kelly natuurlijk, wie had je anders verwacht? De videoclip eindigt met een sms van de echtgenoot, ene Frank.

Chanté Moore – Bitter

‘Contagious’ van The Isley Brothers ft. R. Kelly & Chanté Moore

Aan het begin van ‘Contagious’, het hoofdnummer van vandaag, maakt Frank Biggs zich grote zorgen:

It’s 2 A.M. I’m just getting in about to check my message,
no one has called but my homies and some bill collectors.
Cellular when somebody wants to borrow money
I two-way her she don’t hit me back something is funny.

Nu we al deze video’s op een rij zien hadden we natuurlijk al lang voorspeld dat de Frank uit Chanté Moores clip niemand anders kon zijn dan Mr. Biggs, maar de manier waarop dit verhaal in verschillende liedjes door verschillende artiesten verteld wordt begint nu wel tamelijk ingenieus te worden. Afijn, ‘Contagious’ kennen we waarschijnlijk allemaal. De gezongen dialoog is weer volop aanwezig aan het eind, waarin Mr. Biggs voor het eerst sinds vele jaren Kelly weer betrapt in zijn bed. Het lijkt zelfs zo lang geleden dat de heren elkaar niet meer herkennen. Je zou zeggen dat de oude maffiabaas zich na deze keer écht nooit meer laat bedonderen door de gladde R&B-koning, maar helaas blijkt niets minder waar.

The Isley Brothers – Contagious

‘Secret Lover’ van The Isley Brothers

Het drama gaat door. Mr. Biggs lijkt alle ellende een beetje vergeten en besluit om met veel vrouwen te gaan feesten op zijn gigantische jacht. Zou jij ook doen. Helaas is zelfs dit de arme man niet gegund en wordt het feestje bruut verstoord door de vrienden van R. Kelly, die Biggs bedreigen en er met de vrouwen vandoor willen.

The Isley Brothers – Secret Lover

‘What Would You Do?’ van The Isley Brothers

Twee jaar na ‘Secret Lover’ besluit R. Kelly ineens dat hij Biggs nog niet genoeg gekweld heeft. Hij crasht een concert van Biggs (we wisten niet dat Isley’s personage ook een beroemde zanger was, maar goed, dat accepteren we maar even) en het komt direct tot een confrontatie, die dit keer verrassend gedistingeerd verloopt.

The Isley Brothers – What Would You Do?

‘Showdown Vol. 1’ van The Isley Brothers

Vanaf dit punt wordt het verhaal, dat met ‘Contagious’ eigenlijk al op zijn hoogtepunt was, steeds minder duidelijk. Mr. Biggs duikt nog vier keer op in liedjes, waarvan er twee geen videoclips hebben. In ‘Showdown Vol. 1’ mist Biggs weer eens een vrouw, dit keer genaamd Asia, en hij vermoedt dat ze bij R. Kelly is.

‘Showdown’ van R. Kelly ft. The Isley Brothers

In het gelijknamige liedje van R. Kelly wordt hetzelfde verhaal vanuit Kelly’s perspectief bezongen. Biggs’ vermoedens waren uiteraard terecht: Kelly weet wel raad met Asia en zal dit ons laten weten ook.

R. Kelly feat. Ronald Isley – Showdown-

‘Girlfriend’ van B2K

‘Girlfriend’ van B2K is een vreemde eend in de bijt. In de eerste plaats muzikaal, omdat niemand in deze serie van zwoele seks-r&b  zit te wachten op vier jongetjes met Backstreet Boys-achtige danspasjes en puberteksten over vriendinnetjes. Toch is ‘Girlfriend’ wel relevant, want we leren dat Mr. Biggs een dochter heeft, Jennifer, die met één van de B2K-jongens aanrommelt. Het eind van deze clip is extreem bevredigend: Mr. Biggs heeft net zo’n grote hekel aan de danspasjes van de jongens als wij, en gebruikt het gerommel met zijn dochter als excuus om ze in elkaar te laten slaan. Bedankt, Biggs.

https://youtube.com/devicesupport

‘Busted’ van The Isley Brothers ft. JS

En weer terug naar het verhaal van Kelly, Biggs en Asia. Ze komt eindelijk thuis – Kelly heeft zelfs de brutaliteit om haar op Biggs’ oprit af te zetten – en probeert haar man terug te winnen met de ene na de andere smoes. Biggs is hier ongevoelig voor, ze is busted. Hiermee eindigt de vermoedelijk kostbare saga dan eindelijk, die toch een liedje of vijf te lang geduurd heeft. Laat het alsjeblieft klaar zijn. Eén ding vraag ik mij alleen nog af, voor we dit epos kunnen laten rusten: wie heeft er nu gewonnen, Kelly of Biggs?

The Isley Brothers – Busted ft. JS

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->