nummer van 05/12/2013 door

‘Rockin’ Robin’ van Michael Jackson

Nee, dat ken ik niet …

The Jackson 5 – Rockin' Robin 1972 RARE

Laatst sprak ik iemand en die had nog nooit van Neil Young gehoord. Ik was stomverbaasd. “Een oude rocker”, probeerde ik nog. Ik neuriede iets van Harvest, maar zijn gezicht bleef uitdrukkingloos. Geen klein trekje dat verraadde of hij me aan het dollen was. Hoe precies weet ik niet meer, maar het gesprek ging verder. “Ik hou gewoon van pop, wat je op de radio hoort”, antwoordde hij. “Ik weet verder niet zoveel van muziek. De namen onthoud ik nooit.” Uit de luidspreker klonk ‘Bad’. “Oh, je houdt meer van dingen als Michael Jackson, ofzo.” Weer die lege blik. “Nee, dat ken ik ook niet.”

Als ik dit verhaal verzonnen had, schreef ik nu dat ik een paar uur later wakker werd nadat ik door die zin bewusteloos werd geslagen. Ik ken Michael Jackson niet? Hallo. Dat je Neil Young niet kent, tja. Ik vind dat echt te debiel voor woorden, maar ik weet ook dat Young niet per definitie gemeengoed is. Michael Jackson is een ander geval. Er zijn zelfs nog onbekende buitenaardse levensvormen die meezingen met ‘Billie Jean’.

Het is soms moeilijk te bevatten dat andere mensen niet met dezelfde passie naar dingen kijken zoals jij daar naar kijkt. Maar als iemand dan vol vuur over fantasyliteratuur begint te vertellen en alle beroemde boeken en schrijvers opnoemt, klinkt dat bij mij ook als Chinees in de oren. Met zo’n ervaring kan ik me makkelijk verplaatsen in iemands belevingswereld als ik weer eens te lang doordraaf over dingen die de ander niet interesseren.

Michael Jackson in zijn jonge jaren.

In zijn jonge jaren.

Maar Michael Jackson? Ik heb maar weinig met de zanger. Thriller vind ik een fantastische plaat hoor. En in november 2002 kwam ik net de hoek omlopen bij het Berlijnse Adlon Hotel toen hij zijn kind over het balkon hing. Wat een gek, dacht ik toen, maar ik heb wel iets meegemaakt dat de hele wereld overgaat. Dat is zo’n beetje mijn band met de zanger. Los daarvan kent de hele wereld hem, sowieso het laatste decennium, als de wereldvreemde popartiest die in verband werd gebracht met kindermisbruik. En zijn dood is ook niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Maar er zijn dus mensen, met tv, internet, radio, een smartphone en genoeg intelligentie om die apparaten te bedienen, die hem niet kennen. Dat doet iets met je wereldbeeld. Daarom heb ik geen idee of het liedje van vandaag iets is dat jullie al een miljoen keer hebben gehoord, of nog nooit. Het is een oude van Michael Jackson, toen hij nog superjong was en net als solo-artiest naam maakte. Een schitterend en dansbaar popliedje, nog geen teken van de groots opgezette platen en nummers die iedereen van hem kent. Althans, de meesten.

Tags: , , , , , ,

-->