nummer van 03/12/2013 door

‘Out Of The Black’ van Royal Blood

Het rockgeluid van 2014?

Royal Blood – Out Of The Black

Het is december, dus de meeste aan muziek gerelateerde websites en magazines staan al weer klaar met hun lijstjes om achteraf te vertellen wat nou de beste platen van 2013 waren. Bij de BBC pakken ze dat gelukkig anders aan, waar deze tijd van het jaar juist het moment is om vooruit te blikken. Gisteren maakte de Britse omroep dan ook bekend welke bands The Sound Of 2014 zullen gaan bepalen. Vorig jaar kon ik er aanvankelijk weinig aansprekends in ontdekken – al moest ik terugkomen op King Krule en was de vooruitziende blik wat betreft Haim ook spot on – maar dit jaar klinkt het lijstje verrassend fris en is er zelfs ruimte voor wat steviger werk.

Aangezien het vorig jaar niet harder werd dan Parquet Courts was The Sound Of 2013 voor de rockliefhebber geen al te spannend lijstje. Dit jaar ziet die er alleen al dankzij Royal Blood een stuk beter uit. Het duo uit Brigthon, bestaande uit drummer Ben Thatcher en zanger/bassist Michael Kerr, trok afgelopen zomer al de aandacht puur en alleen op basis van een single die verscheen op Soundcloud. Niemand had tot dan toe van de band gehoord, al leek er wel degelijk een subtiele marketingstrategie achter de lancering van de single te zitten. Zo speelde Arctic Monkeys drummer Matt Helders in een shirt van de band op Glastonbury en barstte er vervolgens onder de fans een storm aan speculaties los over Royal Blood.

Royal Blood

Als rockende tweemandsformatie roept Royal Blood natuurlijk al snel associaties op met bands als The White Stripes, Japandroids en Death From Above 1979. Opvallend aan de vorige maand verschenen single ‘Out Of The Black’ is echter dat het Britse duo juist niet kiest voor de gruizige garagesound die veel van zulke bands wel hebben, maar met een uitgebalanceerde productie bijna neigt naar het bombast van een band als Muse. Veel haast met een debuutalbum wordt er overigens nog niet gemaakt, want die staat pas voor mei 2014 in de planning.

Wat staat er verder in de lijst?

Alvast één band om in de gaten te houden dus, maar wat zijn verder nog opvallende artiesten in BBC’s Sound Of 2014?

FKA Twigs

FKA twigs – Water Me

Het geluid van de Londense FKA Twigs is misschien wel het meest bijzondere uit de lijst, of in ieder geval het meest onderscheidende. Een zweem van trip hop, verweven met de verontrustende soundscapes die je ook bij James Blake hoort en op betoverende wijze bij elkaar gehouden door haar dromerige stemgeluid.

George Ezra

George Ezra – Budapest [Official Audio]

Michael Kiwanuka werd door de BBC al uitgeroepen tot de artiest die het meest bepalend zou zijn in 2012 en in dezelfde muzikale categorie zou je George Ezra ook kunnen plaatsen. Een wat hese, warme stem tegen een achtergrond van akoestische gitaren met wat soepele invloeden uit jazz en soul en tegelijkertijd een radiovriendelijke charme.

Nick Mulvey

Nick Mulvey – Nitrous

Met naast George Ezra ook nog Nick Mulvey in de lijst lijkt het erop dat 2014 opnieuw een jaar van de singer-songwriters gaat worden. Mulvey’s muziek klinkt in tegenstelling tot die van Ezra echter wat zomerser, waarbij invloeden als Paul Simon en José Gonzalez duidelijk hoorbaar zijn. En getuige zijn coverkeuze van Olive’s ‘Your Not Alone’ is ie ook niet vies van een portie 90’s dance.

Sam Smith

Sam Smith – Nirvana (Audio)

De 21-jarige Sam Smith was dit jaar al te horen op Naughty Boy’s single ‘La La La’, die de hoogste plek in de Britse charts haalde, en op ‘Latch’ van Disclosure. Op zijn eigen ep Nirvana kiest hij een wat minder poppy weg die juist wat dromeriger klinkt en nog steeds duidelijk R&B-invloeden laat horen.

Meer horen van BBC’s Sound Of 2014? Check de playlist!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->