nummer van 02/12/2013 door

‘Lied van Momfer de Mol’ van Frans van Dusschoten en Ruud Bos

Een goed begin is het halve werk

Fabeltjeskrant • Lied van Momfer de Mol

Disclaimer voor familie en vrienden: Nee, er is geen belangrijk nieuws dat ik jullie moet vertellen.

Het is al wel langer bekend dat muziek luisteren positieve gevolgen kan hebben. En vooral Mozart blijkt behoorlijk stimulerend te werken. Zo presteren studenten beter nadat ze naar zijn ‘Sonate voor twee piano’s in D-majeur’ geluisterd hebben. Zelfs Alzheimerpatiënten kunnen beter denken onder begeleiding van Mozart en mensen met epilepsie krijgen minder aanvallen. De positieve effecten nemen bij volwassenen wel snel af als het stuk vaak herhaald wordt, maar de gevolgen zijn wel sterker wanneer kinderen op heel jonge leeftijd al muzikaal gestimuleerd worden.

Kijk, natuurlijk wil ik het beste voor mijn kind later. En ook al ben ik geen fan van Mozart (of de meeste andere klassieke componisten), als het goed is voor mijn nog te verwekken kind, dan is het goed voor mij. Maar ik wil er wel wat tegenoverstellen.

Ter afwisseling van het werk van de Oostenrijkse componist, stel ik voor dat dat kind ook genoeg James Brown te horen krijgt. Mij lijkt het alleen maar goed voor zijn of haar muzikale ontwikkeling dat de hartslag van het kind in een maat van acht tellen gaat en dat de nadruk op de eerste hartslag komt te liggen.[1] Hopelijk erft Coorde junior zo de muzikale smaak van zijn vader en het talent van moeder.

Natuurlijk moet deze lijn doorgetrokken worden na de zwangerschap. Mozart mag nog wel langs blijven komen, en K3 kan je waarschijnlijk een aantal jaar toch niet buiten houden, maar er moet ook weer wat tegenover staan.

Zo heb ik deze ‘Sesamstraat disco edit’ al klaar staan.

Cookie monster and the girls – C is for cookie, disco edit

En als die koter wat ouder is, kan kleine Coorde naar Fat Albert, het kinderprogramma van Bill Cosby kijken.

https://youtube.com/devicesupport

Momfer de jazzcat

Momfer de jazzcat

Maar eerst komt de Fabeltjeskrant natuurlijk. Meneer de Uil wordt gemute tijdens de intro, want er wordt dan geluisterd naar ‘Het lied van Momfer de Mol’, het B-kantje van de single ‘Het stoomlied’. Momfers lied is, voor zover ik weet, onkarakteristiek voor het kinderprogramma. Denk maar aan het themanummer. Of luister eens naar het A-kantje. Het is een laid back jazznummer dat in schril contrast staat met de andere nummers die duidelijk veel meer op kinderen gericht zijn. Toch zijn deze nummers uit hetzelfde brein ontsproten, dat van pianist Ruud Bos, een man die ook muziek schreef voor Paulus de Boskabouter, Bassie en Adriaan en Kinderen voor Kinderen. En, zoals Johan al eerder liet weten op dit blog, ook voor films voor de wat grotere kijkbuiskinderen.

Ruud Bos – Model Session – fragment Naakt over de Schutting – Dutch jazz funk

Stiekem hoop ik dat mijn kleine later ook naar het betere werk van Bos gaat luisteren. Beginnen met James Brown en Momfer de Mol lijkt me in ieder geval al een goed begin.

  1. [1]Funkritmes bestaan vaak uit een maat van acht. Brown benadrukte het belang van “the one”. Zijn biografie kreeg zelfs als titel The One. Wil je een goed voorbeeld horen, luister dan maar eens naar ‘Superstition’ van Stevie Wonder, het nummer van de dag van gisteren.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->