nummer van 29/11/2013 door

‘Fools Gold’ van The Stone Roses

Hypnotiserend op zijn best

The Stone Roses, Fools Gold Live at Heaton Park. Made of Stone DVD.

In 1996 knalde The Stone Roses uit elkaar, met een ongekende explosie die voor de buitenwereld onvermijdelijk leek, gezien het aantal ego’s in de band. De vier leden – die ooit een voorprogramma voor The Rolling Stones weigerden omdat ze zichzelf beter vonden – konden elkaar niet meer luchten of zien, met name zanger Ian Brown en gitarist John Squire. Het duurde vijftien lange jaren voor er dan eindelijk een reünie werd aangekondigd. Vijftien jaren waarin veel veranderd was, behalve de bescheidenheid van de mannen – “I think we’re great, and I think we’ve still got it.”

The Stone Roses: Made Of Stone

The Stone Roses: Made Of Stone

Überfan Shane Meadows, die eerder in speelfilms als Dead Man’s Shoes en This Is England de Britse arbeidersklasse portretteerde, besloot de band te volgen en een documentaire te maken van de reünie. Het resultaat, The Stone Roses: Made Of Stone, draait deze week op het IDFA in Amsterdam. Het laat een portret zien van een cultband die een nationaal fenomeen werd, de britpop inluidde, en vervolgens van het toneel verdween. Het is tevens een portret van een uitzinnige fanschare die alles overheeft om een glimp van de veelbesproken hereniging op te kunnen vangen. Eén grote vraag staat op ieders lippen gebrand: hebben ze het nog?

Bij het zien van onderstaande repetitievideo van ‘Waterfall’ moet zelfs de meest verstokte fan toch aan het twijfelen slaan. Zanger Brown heeft zijn bloempotkapsel – of de Madchester haircut, wat misschien wat cooler klinkt – in ieder geval nog wel. Maar de bezwerende kracht van het holle, galmende geluid dat op het debuut ooit zoveel indruk maakte, lijkt weg. Het viertal komt al die jaren na de scheiding vooral over als een doorsnee bandje. Geen magische klanken, geen mysterieus cultimago waar je binnen een vingerknip idolaat van wordt, maar vier volwassen mannen die wat liedjes doornemen in een oefenruimte, al gekkebekkentrekkend en converserend over het schunnige shirt van de zanger.

Stone Roses – Waterfall 2013 Made of Stone HD

Nee, de gortdroge uitvoering van ‘Waterfall’ is niet een fragment dat je laat zien om iemand te overtuigen van het nut van deze reünie. Gortdroogheid, dat is eigenlijk sowieso de vijand van deze band, een toestand die lijnrecht tegenover de hypnotiserende werking van hun allerbeste muzikale momenten staat. Want van die momenten moeten The Stone Roses het hebben, zeker live. De reünieoptredens werden wisselend gerecenseerd, maar iedereen was het erover eens dat een magisch Stone Roses-moment onbeschrijflijk is.

The Stone Roses

John Squire en Ian Brown, gebroederlijk zij aan zij

Gelukkig heeft Made Of Stone wat dit betreft genoeg te bieden. Bezwering, hypnose, magie, mooie momenten: de live-uitvoering van ‘Fools Gold’ in Heaton Park alleen al zit propvol met alle ingrediënten die deze band goed maakte. Drummer en bassist zijn gedurende de tien minuten onstopbaar; hun groove werkt al na een aantal herhalingen als een voodoomantra op je in. De trance wordt dieper en dieper met iedere zin uit de klankkast van Ian Brown, maar net wanneer je bijna te ver wegzakt maakt hij plaats voor het ultieme hoogtepunt: een epische gitaarsolo van John Squire. In vijf minuten leidt hij je door de beste riffs uit de rock en de blues. Squire stijgt boven zichzelf uit, boven de britpop en pseudo-new wave waarmee de band voortdurend geassocieerd wordt, en hij tovert zijn gitaar om tot een overstuurd monster dat reikt naar de eregalerij van livesolo’s die tot op heden vooral bevolkt werd door de op ieders netvlies gebrande Woodstock-momenten van Jimi Hendrix en Alvin Lee. En dat in 2012. Ja, ze hebben het nog.

The Stone Roses: Made Of Stone draait vanavond om 18:30 in de Melkweg, morgen om 21:15 in de Brakke Grond Expozaal en zondag om 14:15 in Pathé De Munt.

Tags: , , , , , , , , ,

-->