nummer van 28/11/2013 door

‘The Most Unwanted Song’ van Komar & Melamid & Soldier

Lelijkste nummer ooit, maar wel interessant

The Most Unwanted Song (FULL VERSION)

Het allerslechtste liedje ooit is gemaakt door kunstenaars Komar & Melamid en componist Dave Soldier. Het laat zich omschrijven als een twintig minuten durende kakofonie van geluiden die we met z’n allen als hoogst irritant ervaren. Doel is dat minder dan tweehonderd mensen op de wereld het leuk vinden.

De twee grafische kunstenaars Vitaly Komar en Alexander Melamid maakten in de jaren negentig naam met een project over de mooiste en lelijkste schilderijen. Daarvoor hielden ze een uitgebreid onderzoek, waarin ze mensen vroegen wat ze mooi of lelijk vinden aan een kunstwerk. Dat deden ze in elf verschillende landen, om zo op basis van de opgehaalde data voor dat land het meest gewilde schilderij te schilderen.

De eigenaar van kunstgalerie Dia Art Foundation nodigde de twee uit om dat experiment te herhalen, maar dan met een liedje. Wederom werd er onderzoek gedaan naar wat iedereen, in dit geval, ontzettend vervelend vindt aan muziek of aan geluiden. Uit dat onderzoek, waar zo’n vijfhonderd mensen aan meededen, bleek dat ze de volgende instrumenten en geluiden het minst graag horen: doedelzakken, accordeons, opera, rap, kinderstemmen, drumcomputers, tuba’s en reclamejingles. Daarnaast keken ze ook naar de minst favoriete onderwerpen om over te zingen: het leven als cowboy en vakantie. Ook bleek dat het publiek lange liedjes haat. Samen met componist Soldier smeedden de twee al deze elementen tot de dik twintig minuten durende muzikale helletrip genaamd ‘The Most Unwanted Song’.

Het meest gewilde schilderij voor de Amerikanen, volgens Komar en Melamid.

Het meest gewilde schilderij voor de Amerikanen, volgens Komar en Melamid.

Schreeuwende kinderen

Gare drumcomputers, hele hoge en hele lage tonen, schreeuwende kinderen die oproepen iets bij Walmart te kopen, een rappende operazangeres, abrupte tempowisselingen, hard en zacht vaak afgewisseld, onlogische melodieën, vervreemdende teksten, het zit er allemaal in. In 1997 ging het muziekstuk in première en verscheen het op de cd The People’s Choice: Music, samen met de tegenhanger van dit nummer, ‘The Most Wanted Song’.

Het idee van deze onderzoeken is om tot een soort van democratisch besluitvormingsproces te komen, waarbij de meerderheid de waarden dicteert van wat mooi en lelijk is. De twee kunstenaars gaven daar met hun schilderijen en liedjes een gevolg aan. Het moet bij het publiek ideeën aanwakkeren over vrije wil en predeterminatie.

Maar zo moeilijk hoef je het jezelf niet te maken. Het nummer luisteren is een goed experiment om eens na te denken over wat je lelijk vindt aan dit nummer, of juist mooi. Er zullen horden liefhebbers zijn die het nummer prijzen omdat het zo appelleert aan slechte smaak. Zo slecht dat het weer grappig en te bevatten wordt. De meesten zullen het na een paar minuten waarschijnlijk uitzetten, dik twintig minuten is lang. Maar gek genoeg blijft het voor mij interessant genoeg om dit rit uit te zitten. Ik daag je uit.

Tags: , , , , , , ,

-->