nummer van 25/11/2013 door

‘King And Cross’ van Ásgeir

IJslands nieuwste exportproduct

Ásgeir – King And Cross (Official video)

De statistieken die de laatste weken in élk stuk over Ásgeir Trausti Einarsson te lezen zijn:

  • de IJslandse muzikant is pas 21 jaar oud
  • van zijn debuutalbum Dýrð í Dauðaþögn werden binnen drie maanden in IJsland meer dan 30.000 exemplaren verkocht
  • dat betekent dat 1 op de 10 IJslanders de plaat in de kast heeft staan
  • de records voor best verkopende IJslandse plaat die daarvoor op naam van Björk en Sigur Rós stonden zijn daarmee gesneuveld

Mocht je nog niks van Einarssons muziek hebben gehoord, dan zou je op basis van deze cijfers kunnen denken dat er in de IJslandse versie van The Voice misschien een nieuw tieneridool is opgestaan. Maar nee, want hoewel Asgéir – zijn afgekorte artiestennaam sinds hij het internationale succes opzoekt − piepjong is, is zijn muziek allesbehalve oppervlakkig en inwisselbaar. Commercieel, dat best wel, maar dan wel zo smaakvol vermomd dat iedereen die zichzelf een serieuze muziekliefhebber acht er ook gerust mee thuis kan komen.

Ásgeir - In The SilenceAfgelopen week mocht de IJslander nog een minuut volspelen in De Wereld Draait Door, waarbij hij een nogal schuchtere indruk maakte en de wankele toonvastheid ook niet echt meehielp. Zonde, want op zijn debuutplaat is wel degelijk een vastberaden kijk op het muzikantschap te ontdekken. Toegegeven, daarbij spiekt hij soms net wat te veel bij Bon Iver maar aan de andere kant komt Ásgeir ook op eigen kracht genoeg op dreef om zijn succes te rechtvaardigen. En haalde Bon Iver op zijn beurt ook weer niet inspiratie uit de IJslandse landschappen? Voor wat hoort wat.

De vader van de gedachte

Dat recente succes heeft Ásgeir overigens ook voor een groot deel aan zijn 72-jarige vader te danken. Niet omdat die ‘m nou naar z’n eerste optredens reed of financieel ondersteunde, maar omdat er zonder hem op de plaat simpelweg geen woord te zingen zou zijn. De teksten op Dýrð í Dauðaþögn komen namelijk voor het grootste deel van zijn hand. Ásgeir zelf houdt zich alleen met de muzikale kant van het creatieve proces bezig, waarbij hij het schrijven van teksten liever aan zijn vader of medebandlid Julius Róbertsson overlaat.

Mocht je die debuutplaat trouwens aan willen schaffen, dan is het niet nodig om de correcte uitspraak van Dýrð í Dauðaþögn te leren voor je naar de platenzaak kwam. Samen met John Grant werkte Ásgeir na zijn aanvankelijke IJslandse succes aan een Engelstalige versie van de plaat. Die verscheen op 28 oktober onder de titel In The Silence, wat overigens geen letterlijke vertaling van de albumtitel is. Maar goed, als je internationaal net komt kijken is een oorspronkelijke betekenis als glory in the silence of death misschien ook niet de beste binnenkomer. Een slimme zet, die vertaalde plaat, al is de originele versie in het IJslands hieronder minstens zo mooi.

ásgeir trausti – leyndarmál

Tags: , , , , , , ,

-->