nummer van 23/11/2013 door

‘Bound 2’ van Kanye West & Charlie Wilson

De anatomie van een awkward hit

Kanye West – Bound 2 (Explicit)

De videoclip voor ‘Bound 2’ werd afgelopen week op menig blog onthaald als “de meest awkward clip allertijden.” Toegegeven, een topless Kim Kardashian die zonder al teveel zichtbaar plezier achteroverleunt op de trillende motor van haar Kanye is tamelijk awkward. De meeste kritiek ging echter over het verschrikkelijk goedkope Windows 95-karakter van de video, waarbij de meest gemaakte grap was dat West hem zelf in elkaar had gezet (“dat Kanye best zelf”). De rapper zou na de op zichzelf al verontrustende akkefietjes met Taylor Swift en  Jimmy Kimmel nu pas écht gek geworden zijn.

Kanye West - Yeezus

Wat wil je ook, met zo’n hoes?

Mijn mening: als het ‘artwork’ van je album uit niets meer bestaat dan een onbedrukt cd’tje in een leeg doosje, als je album bol staat van de house-invloeden uit de jaren 80 en 90, dan hoort je videoclip er in ieder geval niet uit te zien alsof hij van ná 1995 is. Misschien is die video wat mij betreft nog wel te modern, had het nóg gedateerder gekund. Maar is Kanye gek geworden? Absoluut niet. Het hele internet stond deze week vol met die videoclip, en Spin Magazine loofde de rapper gisteravond zelfs om de creatieve visie die hij al jarenlang laat zien. “The ‘Bound 2′ video is a pretty bad idea seen through so completely that it stops being a bad idea. To suggest that it’s merely a ridiculous mess is to miss the point.” Interessanter dan de hele discussie over het beeld blijft toch de muziek, of liever nog de anatomie van dit ‘Bound 2’, dat behalve de vocale input volledig leunt op drie klassieke samples. We nemen ze door.

De ruggegraat: ‘Bound’ 1

Voor ‘Bound 2’ was er een ‘Bound’ nummer 1. The Ponderosa Twins plus one  – een vijftal bestaande uit twee identieke tweelingen en een eenling – namen ‘Bound’ op in 1971 als b-kant van de single ‘I Remember You’. De piepjonge soulgroep verwachtte de nieuwe Jackson 5 te worden, maar al snel bleek dat de jongens helaas genoegen moesten nemen met een enkeltje obscuriteit. Althans, totdat Kanye West hun b-kant ruim 40 jaar na dato samplede voor de coupletten van ‘Bound 2’ (0:36). Nu gaat de single van ‘I Remember You’ voor gemiddeld 20 dollar op eBay, vijf keer zoveel als hun andere singles opbrengen. ‘Bound’ is een soulballad gezongen door jongens die een stuk minder toonvast waren dan hun collega’s van de familie Jackson, maar daardoor klinkt dit vergeten liedje des te aandoenlijker.

Ponderosa Twins – Bound

De catchphrase: “Uhuh honey”

De onschuldige stemmetjes van de Ponderosa’s worden in ‘Bound 2’ regelmatig ruw verstoord door een ondeugend “Uhuh honey”, dé catchphrase van Wests nieuwe single (0:34). Maar wie slaakte ooit dit opwindende kreuntje in een ongetwijfeld in verlegenheid gebrachte studiomicrofoon? Menig eerste gedachte ging uit naar Kim Kardashian. Kom maar uit die droom: de originele stem van deze twee plagerige seconden is die van de inmiddels 68-jarige Brenda Lee. Haar ‘Sweet Nothin’s’ uit het brave 1959 begon ermee, en het kreetje aan het begin is meteen ook het enige écht spannende aan dit rock n’ roll-hitje.

Sweet Nothin's-Brenda Lee-original song-1960

Het refrein

In het refrein (0:11) horen we de niet te versmaden soulstem van Charlie Wilson, die een aantal jaar geleden Justin Timberlake al compleet wegzong in de Snoop Dogg-hit ‘Signs’. De akkoordenpartij is een sample van Wee’s ‘Aeroplane (reprise)’, van het album You Can Fly My Aeroplane uit 1977. Het is een grotendeels instrumentaal pareltje, dat zonder Wilsons stem weinig wegheeft van het onmiskenbare soul/hiphopgevoel dat West oproept met zijn versie. Wanneer je naar ‘Aeroplane’ luistert, droom je weg naar een andere wereld, eentje van eindeloze blauwe luchten, diepe valleien en in slow motion rennende witte paarden. Klinkt als een goed idee voor een videoclip.

Wee – Aeroplane (Reprise) (1977)

Tags: , , , , , , , , ,

-->