nummer van 19/11/2013 door

‘At Night In Dreams’ van White Denim

Getemde genialiteit

White Denim – At Night in Dreams

Iedereen heeft ze wel; van die bandjes die zich al jarenlang ergens in je achterhoofd ophouden. Waar je steeds wel weer iets van hoort dat bevalt, maar op één of andere manier ontwikkelt het zich maar niet verder dan dat. White Denim was in ieder geval zo’n bandje voor mij. Wás, want met hun laatste plaat Corsicana Lemonade hebben ze zichzelf eindelijk losgespeeld uit de wat minder bereikbare hoekjes van mijn geheugen en eist de band succesvol alle aandacht op.

Hoe ze dat doen? Door op Corsicana Lemonade eindelijk te doen wat ze eigenlijk al jaren beloofden maar steeds net niet helemaal waarmaakten. Dat de band uit Austin, Texas een interessante kijk op muziek had, bleek namelijk al wel op hun vorige platen. Maar daarbij vloog de band me ook net wat te vaak uit de bocht, waarbij het liedje het in de meeste gevallen verloor van het experiment.

White DenimDe sturende hand

Producer Jeff Tweedy heeft daarin ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld. De frontman van Wilco vertelde de band tijdens één van hun gezamenlijke tours dat hij de platen van White Denim best leuk vond, maar dat hun live shows pas echt te gek waren. Het doel van de samenwerking was dan ook om de ervaring die de band op het podium wist neer te zetten, te vertalen naar even aantrekkelijke opnames. Het eerste dat hij de band dan ook eenmaal in de studio liet doen was live spelen, zonder enig plan. Ook was het voor het eerst dat White Denim überhaupt met iemand van buiten de band samenwerkte in de studio.

Wie de eerdere platen van de band kent zal ongetwijfeld met een licht ongeloof voor het eerst naar Corsicana Lemonade hebben geluisterd. Al het gefreak is nog aanwezig, maar ditmaal op een bijna onmogelijke manier getemd binnen de kaders van liedjes die ook nog eens lekker wegluisteren. Southern en classic rock krijgen de meeste ruimte om af en toe te grommen, maar de teugels die Tweedy stevig in handen heeft lijken daarbij regelmatig even vermanend aangetrokken te worden.

Klaar voor een groter publiek

Wat op deze plaat pas echt opvalt, is de virtuositeit van de muzikanten. Natuurlijk was dat er altijd al wel, maar met deze scherp uitgesneden riffs maakt het allemaal nog veel meer indruk. De gitaarlijnen hebben soms de ongecompliceerde energie van Thin Lizzy, zoals in het nummer van vandaag, maar doen daarbij net zo goed denken aan de jazzy genialiteit die je hoort bij Steely Dan. Hun karakteristieke gruizige sound is White Denim niet verloren, wat er nou weer net voor zorgt dat het ook niet té comfortabel wordt allemaal en soms zelfs wat doet denken aan de rauwe hitpotentie die The Black Keys aan wisten te boren.

Luisterend naar een plaat als deze zou je je eigenlijk bijna af gaan vragen of ze dit keer live allemaal wel weten te evenaren wat ze in de studio hebben geflikt. Ja hoor, met gemak zelfs, zoals onderstaand filmpje laat zien.

White Denim performing "At Night In Dreams" Live on KCRW

Tags: , , , , , , , ,

-->