nummer van 14/11/2013 door

‘Dream A Little Dream Of Me’ van The Mamas & The Papas

Mama Cass laat ons nog eens dromen

The Mamas and the Papas – Dream a Little Dream of Me

Van de vier Mamas en Papas leeft er nog maar eentje, Michelle Philips, de tengere zangeres die korte tijd getrouwd was met bandleider John Phillips (Gabriela schreef eerder al over hun relatie). John Phillips overleed in 2001 op 65-jarige leeftijd aan hartfalen. De andere Papa, Denny Doherty, overleed in 2007 aan de gevolgen van een beroerte. Deze drie leden richtten The Mamas & The Papas in 1965 op en zouden de jaren daarna furore maken met als bekendste nummer misschien wel ‘California Dreamin’’. Maar in 1968 stopte de band er alweer mee, om in 1971 nog even van zich te laten horen.

Blijft het vierde bandlid over. De drie hadden nog een extra zangeres nodig, zodat bandleider John Phillips zijn idee van de op folk gebaseerde muziek met veel ruimte voor mooie samenzang kon uitvoeren. Doherty kende nog wel iemand: de wat stevige zangeres Cass Elliot met wie hij samen in een eerdere band had gezeten.

The_Mamas_and_the_Papas_-_Dream_a_Little_Dream_of_MeElliot moest Phillips nog wel overtuigen. Hij was bang dat zijn arrangementen niet geschikt waren voor de lage stem van het nieuwe bandlid. Ook vreesde hij het temperament van de zangeres, waardoor ze misschien makkelijk elkaar in de haren zouden vliegen. En haar uiterlijk baarde hem ook zorgen: zou het grote publiek vallen voor de corpulente Elliot? Uiteindelijk bleek het een succes. Phillips was een folkmuzikant in hart en nieren en had moeite zich over te geven aan andere stijlen. Het was vooral Elliot die Phillips de oren opende voor de populaire popmuziek in die tijd van bijvoorbeeld The Beatles. Juist de mix van folk en pop leidde tot de grote populariteit van de band.

Dromen

In 1968 kwam de single ‘Dream A Little Dream Of Me’ uit met daarop een hoofdrol voor “Mama” Cass Elliot. Het nummer stond op de plaat uit 1968 die dezelfde naam als de band draagt. Het had niet veel gescheeld of de plaat was er niet gekomen. Phillips en Elliot hadden eerder flinke ruzie gekregen ten overstaan van niemand minder dan Mick Jagger. Elliot was tegen Jagger in geuren en kleuren aan het vertellen over hoe ze gearresteerd was, toen Phillips ineens opmerkte dat het allemaal wat overdreven was zoals ze het vertelde. Elliot stormde schreeuwend de kamer uit. Phillips’ zorgen over botsende temperamenten waren niet geheel onterecht. Jagger liet het allemaal over zich heenkomen.

The Mamas & The Papas met in het midden boven de anderen Cass Elliot.

The Mamas & The Papas met in het midden boven de anderen Cass Elliot.

Terug naar ‘Dream A Little Dream Of Me’. Elliot zingt dit nummer en toen het als single werd uitgebracht, stond er op het hoesje zelfs als artiestnaam Mama Cass with the Mamas and the Papas. Een geste naar de prestatie van de zangeres.

Het nummer is een standard en werd in 1931 geschreven door Fabian Andre en Wilbur Schwandt. Gus Kahn schreef de tekst. Dat The Mamas & The Papas het liedje opnamen, is makkelijk te verklaren. Michelles vader was bevriend met een van de schrijvers (Andre). Zij introduceerde ‘Dream A Little Dream Of Me’ bij de rest van de band en het werd een nummer dat ze vaak samen speelden. Elliot wilde het graag opnemen en zong zichzelf naar grote hoogten. Hoewel The Mamas & The Papas het grootste succes hadden met het liedje, is het ook door talloze andere artiesten uitgevoerd.

Vroege dood

Vlak na het verschijnen van de single ging de band uit elkaar. Hoewel deze single hoge ogen gooide, bleef verder succes achterwege. De band had geen zin en vertrouwen meer en de leden sloegen ieder hun eigen weg in. Cass Elliot, geïnspireerd en geholpen door het succes van ‘Dream A Little Dream Of Me’, tilde gelijk een redelijk succesvolle solocarrière van de grond. Ze maakte soloplaten en tourde in de Verengde Staten en Europa. Tot de nacht van 29 juli 1974.

In het begin schreef ik al dat er nog maar één lid leeft van The Mamas & The Papas, en dat is niet Mama Cass. Zij stierf op 29 juli 1974, veel te jong en veel eerder dan haar mannelijke bandleden. Na twee weken avond aan avond te hebben opgetreden in het Londense Palladium overleed de 32-jarige zangeres ’s nachts aan een hartaanval. Die avond had ze zelfs Michelle Phillips nog gebeld om haar uitbundig en gelukzalig te vertellen hoe succesvol de optredens waren; uitverkocht huis zowat elke avond en staande ovaties. Haar hartstilstand zou te maken hebben met haar flinke gewichtsverlies, waardoor het hart was verzwakt (ze verloor in korte tijd 36 kilo door te vasten).

Curzon Place 9, flat 12 (op de bovenste verdieping)

Curzon Place 9, flat 12 (op de bovenste verdieping)

Keith Moon

Aan de plek waar ze is gestorven zit nog een luguber randje: Elliot stierf in de flat die ze van muzikant Harry Nilsson huurde; Curzon Place 9, flat 12. Vier jaar later klopte The Who-drummer Keith Moon bij Harry Nilsson aan en wilde de flat huren. Nilsson was bang dat de flat vervloekt was en waarschuwde Moon. Moon lachte de zorgen weg: “Lightning won’t strike the same place twice”, zou hij gezegd hebben. Maar in dit geval dus wel. Op 7 september 1978 stierf Keith Moon op precies dezelfde leeftijd en in dezelfde flat als Elliot na een overdosis medicijnen.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->