nummer van 12/11/2013 door

‘Devil Man’ van Blues Pills

Soul, blues en hardrock in één stem

BLUES PILLS – Devil Man (OFFICIAL LYRIC VIDEO)

Je moet lef hebben hoor, om het eerste nummer van je eerste release op een van de grootste metal-platenlabels te beginnen met veertig seconden a capella zang. [1] Heel veel lef, of je moet echt een dijk van een stem hebben die zo’n keuze rechtvaardigt. De Zweedse zangeres Elin Larsson van Blues Pills beschikt in ieder geval over dat laatste, maar te horen aan de overtuiging waarmee ze zingt ongetwijfeld ook over dat eerste.

Retro met een frisse blik

Blues Pills past prima in de trend van retro-georiënteerde hardrock die de laatste jaren de kop op steekt. Soms geslaagd zoals op de platen van Graveyard, Kadavar en Witchcraft, maar vaak genoeg ook ondermaats waarbij een slecht geïmiteerde 70’s-productie de boel nog zou moeten redden. Wat slechts zelden gebeurt overigens. En zoals altijd zijn het ook in dit genre juist de bands die de grenzen wat oprekken met een eigen geluid die het pas echt interessant maken.

Dit internationale gezelschap – de band opereert vanuit het Zweedse Örebro maar bevat naast de Zweedse Larsson nog een Franse gitarist en een drummer en bassist uit Amerika – leunt dan ook niet te comfortabel op de psychedelische rocksound die de muzikanten overduidelijk perfect beheersen. Nee, er is volop ruimte voor blues waarbij Elin Larsson gerust door zou kunnen gaan voor een reïncarnatie van Janis Joplin. En met de soulvolle ondertonen in haar stem zijn zelfs de herinneringen aan Aretha Franklin niet ver weg.

Blues Pills

Meer dan alleen een goede zangeres

Maar gelukkig hoeft Blues Pills het niet alleen van de stem van Larsson te hebben. Want naast een loeistrakke ritmesectie is er ook nog het mirakel Dorian Sorriaux, de 18-jarige Franse gitarist die klinkt alsof hij letterlijk elke noot van legendarische voorgangers als Led Zeppelin en Cream heeft opgezogen. Gedienstig maar gedreven rockend zodat Larsson tijdens de coupletten en refreinen van ‘Devil Man’ moeiteloos kan stralen, maar scherp en vol overtuiging om de momenten te pakken waarop hij de gitaar even voluit mag laten schreeuwen.

Ondertussen heeft de band twee ep’s uit en komt er voorlopig nog geen full length aan, want eerst moet de wereld rondgetoerd worden. Momenteel is Blues Pills op pad in Europa, waarna Australië aan de beurt is. Prima, mooie gelegenheid om wat extra meters te maken en ervaring op te doen. Alhoewel, onderstaande live opnames geven nou ook weer niet echt de indruk dat dat nog nodig is.

BLUES PILLS – "Black Smoke" Live At WDR Rockpalast 2013 (OFFICIAL LIVE)

  1. [1]De ep Devil Man werd onlangs uitgebracht op Nuclear Blast

Tags: , , , , , , , , , ,

-->