nummer van 07/11/2013 door

‘Redemption Song’ door Joe Strummer & The Mescaleros

Uiteindelijk worden de meesten realistischer

Joe Strummer & The Mescaleros – Redemption Song

“Mensen kunnen veranderen wat ze willen, wat dan ook in de wereld. […] Zonder mensen zijn we niks.” Aldus Joe Strummer, voorafgaand aan zijn bewerking van Bob Marley’s klassieker ‘Redemption Song’. Het klinkt zo simpel: iedereen heeft het beste met elkaar voor en iedereen is bereid zich in te zetten voor een ander. Samen kunnen we dan de wereld veranderen, naar ons goeddunken. Jammer genoeg is het nooit zo simpel. Voorbeelden te over, alleen al de kleinste opsomming zou de rest van mijn dag vergallen.

Toch lukt het Joe Strummer met dit liedje (of Bob Marley, of Strummer samen met Johnny Cash) mij een minuut of vier te laten geloven dat het wél zo simpel is als hij zegt. Het is een eenvoudig liedje, redelijk kaal gespeeld met hier en daar wat extra instrumentatie. De tekst is van Marley’s hand en refereert aan het slavernijverleden, als een illustratie voor hoe we geestelijk geketend zijn. Zijn troost put Marley uit het geloof en door dit verder simpele maar mooie liedje te zingen. Het is alles wat hij heeft, maar uiteindelijk klinkt het vier minuten lang alsof we niets anders meer nodig hebben. Of Marley het nou speelt, of in de bewerking van Strummer, dat maakt niet uit. Dit liedje horen is geloven dat je de wereld kunt veranderen.

i-am-man-img

Realistisch

Optimisten en idealisten worden vaak verweten weinig realiteitsbesef te hebben. Toen bijvoorbeeld Barack Obama zich voor de eerste keer kandideerde als presidentskandidaat, straalde hij in alles optimisme en idealisme uit. “Yes we can!”, klonk het uit de kelen van miljoenen Amerikanen (en uit die van mensen uit de rest van de wereld). Het stopte niet met alleen idealisme en optimisme, hij wist het ook zo te verkopen dat ‘de mensen’ het gevoel kregen dat ze dit samen met hem deden. Even heerste een gevoel van saamhorigheid en samen de teloorgang van de samenleving aanpakken. Maar zo simpel was het jammer genoeg niet. Dat Obama uiteindelijk lang niet alle verwachtingen inloste is bekend en de teleurstelling is begrijpelijk. Maar zou Obama zich überhaupt gekandideerd hebben met zijn agenda van hoop en verandering als hij realistisch was geweest en het idee had dat er niks van terecht zou komen?

Uiteindelijk worden de meesten op een gegeven moment realist, of realistischer. Al is het maar omdat je te moe bent voor iets te knokken wat zo ver buiten je greep ligt dat het in jouw leven toch niet meer lukt om voor elkaar te krijgen. Maar je kunt alleen maar realist zijn als er idealen aan ten grondslag liggen. En die idealen mag je natuurlijk nooit uit het oog verliezen. Daarom moet je af en toe luisteren naar zo’n liedje als ‘Redemption Song’, en vier minuten lang ligt de wereld veranderen binnen handbereik. Hoe onrealistisch het ook lijkt.

Tags: , , , , ,

-->