nummer van 02/11/2013 door

‘Curtain’ van Portal

En andere doodenge videoclips

PORTAL Ω CURTAIN

“The scariest thing you will see today”, meldde Vice Noisey deze week over de nieuwste videoclip van de Australische death/blackmetalsensatie Portal. Binnen een genre waarin horrorachtige taferelen niet worden geschuwd, heeft de band een reputatie hoog te houden van één van de engsten. Het zal dat snijpunt van death en black metal zijn: waar eerstgenoemde vaak als een onschuldig toneelstukje overkomt met viezige albumhoezen vol schedels en zombies, is het andere genre meer van de daden: satanistische offers, kerken in brand steken en hier en daar zelfs een moord. Een combinatie is bij bands vaak minder dan de som der delen, maar popjournalist Adrien Begrand beschrijft hoe Portal een uitzondering is: “Death metal always pretends to be scary, but it’s all rather harmless. That said, however, I make no mistake in saying that the death metal peddled by Australia’s Portal is truly friggin’ terrifying.” De band was niet voor niets de eerste met het briljante idee om angstaanjagende kardinalengewaden te gaan dragen, een kledingstijl die Ghost enkele jaren later gretig zou jatten om vervolgens met een toegankelijke sound veel groter te worden dan zijn voorbeeld.

Portal en Ghost

Portal en de lichtelijk mainstreamvriendelijkere versie: Ghost

Maar goed, de engste clip die je vandaag gaat zien dus. Toegegeven: ik heb de video gisteren bekeken, toen het veilige zonlicht mij nog volop bijstond, op kantoor, met collega’s om mij heen, en ik was blij dat ik niet alleen ’s avonds in een donkere kamer zat. Toch ging ik me afvragen of ik in mijn leven niet nog veel engere videoclips had gezien. Tijd voor een persoonlijke top 5. U mag zelf kiezen welke plek Portal uiteindelijk in zal nemen.

5. ‘Dragula’ van Rob Zombie

Rob Zombie is eng. Punt. De bijna altijd in zombieschmink gehulde muzikant/filmmaker weet in ieder van zijn zelf-geregisseerde videoclips wel de rillingen op je rug te toveren, maar ‘Dragula’ is een geheel aparte categorie. De goedkope shots van lachende clowns en oude horrorfragmenten geven de videoclip een zweem van gestoordheid mee, met Rob Zombie als de maniakale professor die dit psychedelische visuele gekkenhuis in zijn bouwvallige labaratorium voor je in elkaar heeft gekookt. Camp was nog nooit zo creepy.

Rob Zombie – Dragula

4. ‘Kids’ van MGMT

Een zichtbaar aangeslagen peuter wordt achternagezeten door verminkte monsters. Het jochie is zo bang dat je je afvraagt of het kleine acteurtje geen trauma’s aan de clipopnamen van MGMT’s hit heeft overgehouden. Geen nood: de band bracht een making of-video uit waarin we de peuter een hoop lol zien hebben met de monsters.

3. ‘Come To Daddy’ van Aphex Twin

Wie de clip van ‘Windowlicker’ al naar vond, kan zijn lol op met ‘Come To Daddy’. Dezelfde enge Aphex Twin-maskers, maar dan gedragen door kinderen. Voeg daar een compleet gestoord, panisch nummer en beklemmende close-ups van een vervormd gezicht aan toe en het feest is compleet.

Aphex Twin – Come to Daddy (HD 720p)

2. ‘Black Hole Sun’ van Soundgarden

Grote ogen. Gestoorde grimassen. Grote ogen. Gestoorde grimassen. Grote ogen. Gestoorde grimassen. Ze hebben me mijn hele jeugd achtervolgd, sinds de eerste keer dat deze video van Soundgarden per ongeluk zijn weg naar mijn netvlies vond. Ik ben er nooit meer overheen gekomen.

Soundgarden – Black Hole Sun

1. ‘Thriller’ van Michael Jackson

Misschien anno 2013 helemaal niet meer zo angstaanjagend als sommige andere in dit artikel genoemde videoclips, maar iedereen die je vraagt om uit zijn hoofd een enge videoclip te noemen, schreeuwt nog bijna voor je je vraag af hebt kunnen maken om ‘Thriller’. De absolute klassieker waarmee het fenomeen enge clips ooit begon. Drama, romantiek, zombies: ‘Thriller’ had alles. Wie heeft geen slapeloze nachten gehad van de laatste drie seconden uit Michael Jacksons meesterwerk?

Michael Jackson – Thriller

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->