nummer van 28/10/2013 door

‘The Night’ van Frankie Valli and the Four Seasons

Pleasures. Niks guilty aan

Frankie Valli & The Four Seasons – The Night

Guilty pleasures. Ik vind het echt een non-term. Genieten doe je ten volle of je doet het niet. Zo simpel is het. Zodra je je schaamt voor je pleziertjes neemt de lol die je er aan beleeft af, toch? Het zal mij een zorg wezen wat andere mensen van mijn smaak vinden. Sterker nog, ik beleef er waarschijnlijk nog extra plezier aan om ogen te openen voor onverwachte pareltjes.

Blanke zangers en zanggroepen uit de jaren vijftig en zestig, ik heb er niet veel mee. Toch viel er deze week een plaat van een Italiaans-Amerikaanse zanger uit die tijd in mijn brievenbus. Chameleon van Frankie Valli and the Four Seasons. Een album dat uitgebracht werd door het Motown sublabel MoWest. Valli was iemand die ik lang links heb laten liggen. Het was ongetwijfeld kort door de bocht en gebaseerd op vermoedens hoor, maar ik schaarde Valli in de categorie Frank Sinatra, Dean Martin, Perry Como. Crooners, charmeurs, grote artiesten met een heel goede stem, maar ik krijg het er niet warm van. Dat soort ideeën krijg ik bij die mannen. En wat ik kende van Valli (al dan niet met zijn Four Seasons), daar werd ik ook niet gelukkig van: ‘Can’t Take My Eyes off You’, ‘Grease’ en onderstaand onding.

https://youtube.com/devicesupport

Frankie-Valli-The-Night-Pilooski-Edit-mp3-Motown-1973Groot was dan ook mijn verbazing toen ik nummers van Frankie Valli hoorde die ik wel goed vond. Eerst was er ‘You’re Ready Now’, een onvervalste Northern Soul-klassieker die ik leerde kennen door een van de talrijke verzamelaars die de beste singles van het genre bundelen. Op Our Lives Our Shaped By What We Love, een verzamelaar met daarop het beste wat MoWest tijdens het korte bestaan van het label uitgebracht heeft, staat ‘You’re a Song (that I Can’t Sing)’ van The Four Seasons. Het staat ook op Chameleon en is een staaltje prachtige meeslepende soul. En er was ‘The Night’. Waarschijnlijk hoorde ik dat ook voor het eerst op een Northern Soul-compilatie, want het is Valli’s tweede klassieker uit het genre. Als ik de naald op het vinyl leg en weet dat die baslijn er aan komt, dan voel ik de spanning in mijn schouders toenemen. Ik hou er van hoe hard die drums er in komen. Zo onverwacht. En die ingetogenheid van het koor. Valli is een falsetto, dus je bent hoge tonen gewend, maar die lage eerste woorden doen de spanning alleen maar toenemen. “Before, I go forever. Be sure of what you say.” En dan komt de lead singer eindelijk op de voorgrond met die krachtige, maar kristalheldere stem van hem. Het is het moment waarop Northern Soul-dansers hun been hoog in de lucht gooien of een pirouette maken. Ik zing luidkeels mee terwijl ik Stevie Wonder-gewijs heen en weer schud.

De krenten uit de pap halen. En bij een artiest als Franki Valli is er behoorlijk veel pap. Ik geniet er echt van om die vaak weinig bekende goudklompjes uit het omvangrijke oeuvre van artiesten waarvan je ze niet verwacht te vissen. Hieronder nog een paar voorbeelden.

Tom Jones – Looking Out My Window

Looking Out My Window – Tom Jones

Paul Anka – I Can’t Help Loving You

Northern Soul – Paul Anka – I Can't Help Loving You

Paul McCartney – Check My Machine

Paul McCartney – McCartney II: Check My Machine

Tags: , , , , , , ,

-->